Ceartă între cercetători pe încălzirea globală

Data publicării:
incalzire globala

Raportul ONU arată că în următorul secol, din cauza efectului de seră temperaturile vor creşte cu până la cinci grade Celsius. În urma încălzirii globale, nivelul mărilor şi oceanelor va creşte cu peste o jumătate de metru. Suprafeţe mari vor fi inundate. Zonele care nu au ieşire la mare vor fi afectate de secetă. Prin urmare, multe dintre problemele deja existente, precum foametea şi maladiile, vor fi amplificate de schimbările climatice.

„În urmă cu 30 de ani, generația trecută punea în pericol atmosfera din ignoranță. Acum, ignoranța nu mai este o scuză”, spune Michel Jarraud, reprezentant ONU.

Între timp, însă, unul dintre autorii studiului a ajuns să conteste aceste concluzii apocaliptice.

În ciuda înfățișării sale excentrice, profesorul Richard Tol, are o viziune cât se poate de moderată. Este autorul capitolului despre impactul economic al încalzirii globale. Spune că restul capitolelor sunt alarmiste și că unele argumente prezentate de colegii săi sunt ridicole.

Însă Chris Field, unul dintre coordonatorii studiului ONU, spune ca argumentele sunt cât se poate de solide și că profesorul Tol încearcă doar să iasă în evidență prin criticile sale.

În urma acesor dispute, guvernele naționale nu știu ce să mai creadă. Oamenii de știință le informează că, dacă nu vor lua măsuri acum, pierderile provocate de încalzirea globală vor fi imense. Însă măsurile preventive nu sunt nici ele ieftine. Miliarde de dolari vor trebui cheltuite pentru construirea de diguri în zonele inundabile. O dovadă vine din Maldive, unde autoritățile au luat asemenea măsuri pentru a proteja insulele arhipelagului.

„Suntem aici pentru a le reaminti unor lideri ca Barack Obama, Angela Merkel, David Cameron și mulți alții că acum este momentul să acționeze”, a declarat Christian Teriete, reprezentant Greenpeace.

România a fost de la bun început una dintre țările care au luptat în prima linie împotriva încălzirii globale. Iar acum își regretă poziția. Chiar dacă pădurile continuă să dispară rapid în țara noastră, iar programele de scoatere din circulație a mașinilor poluante au fost haotice și ineficiente, subvențiile acordate producătorilor de energie verde au fost foarte mari. Acum, la presiunea fabricilor poluatoare, dar cu mulți angajați, care au susținut o parte dintre subvenții, guvernul de la București se vede nevoit să suspende temporar încurajarea energiei verzi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...