Ați văzut vreodată o față în ceașca de cafea, un iepure în nori sau o față tristă pe Lună?
Pareidolia este un fenomen psihologic definit ca o iluzie sau o interpretare greșită și constă în perceperea unor stimuli externi (imagini sau sunete) ca fiind semnificativi și interpretați precum obiecte familiare, cunoscute.
Cauze medicale
Dincolo de inventivitatea, creativitatea și imaginația oamenilor, prin care aceștia manipulează mental, există și o serie de factori care pot să cauzeze pierderea abilității de a recunoaște chipuri, scrie Descoperă.ro. Printre acești factori se numără accidentele vasculare cerebrale, tumorile și traumatismele sau leziunile grave la nivelul girusului fusiform. Aceasta din urmă, o gravă tulburare neurologică, este cunoscută sub numele de prosopagnosia. Totodată, anumite medicamente sau leziuni cerebrale pot priva omul de această abilitate, iar pareidolia poate fi cauzată de tulburarea obsesiv-compulsivă.
În condiții clinice însă, unii psihologi încurajează folosirea pareidoliei ca mijloc de înțelegere a unui pacient, iar cel mai bun exemplu îl constituie testul Rorschach cu pete de cerneală.
Chipurile
Chipurile sunt cea mai comună formă observată ca un efect al pareidolia. Într-un experiment pe această temă, subiecților cărora li s-au arătat imagini neclare și li s-a spus dinainte că cel mai probabil vor recunoaște fețe în acestea, li s-a activat girusul fusiform și la final au declarat că într-adevăr au observat chipuri, cu toate că acestea nu se regăseau în imagini.
Exemple
Domeniul religios este de departe cel mai des întâlnit în care avem de-a face cu pareidolia.
De-a lungul timpului, în special în ultimii ani, mass-media a prezentat numeroase cazuri de „apariții” ale personajelor religioase în diferite obiecte cotidiene. Cele mai multe includ apariții ale personajelor biblice (Iisus, fecioara Maria) și coranice (inscripția Allah).
Găsiți mai jos o galerie foto cu cele mai amuzante exemple de pareidolia, strânse de cei de la BoredPanda.