Irakul încearcă din nou să reducă vârsta de căsătorie pentru fete la 9 ani. Activiștii acuză că măsura „legalizează pedofilia”

Data actualizării: Data publicării:
Oamenii protestează din cauza proiectul de lege care vrea reducerea varstei de casatorie la 9 ani pentru fete
Foto: Profimedia Images

Un proiect de lege propus în Parlamentul din Irak care prevede reducerea vârstei legale de căsătorie pentru fete la 9 ani și la 15 ani pentru băieți a iscat multe controverse și îngrijorări. Inițiativa legislativă a provocat proteste în toată țară, iar activiștii pentru drepturile femeilor spun că aceste prevederi ar „legaliza violul asupra copiilor”, scrie The Guardian.

Noul proiect de lege depus în parlamentul irakian permite cuplurilor să aleagă între secta sunnită sau șiită pentru a rezolva „toate problemele legate de statutul personal”. Propunerea legislativă prevede că, în cazul unui conflict între soți cu privire la doctrina pe care o urmează contractul de căsătorie, acesta va fi supus doctrinei soțului, cu excepția cazului în care există dovezi care sugerează altceva.

Legea impune așezămintelor șiite și sunnite să prezinte Parlamentului irakina un „cod de hotărâri legale” în termen de șase luni de la ratificarea amendamentelor. Această schimbare ar transfera autoritatea de a consfinți căsătoriile de la instanțe la „birourile așezămintelor șiite și sunnite”.

Codul șiit, conform proiectului, ar fi bazat pe „jurisprudența Jaafari”, care derivată din învățăturile celui de-al șaselea imam șiit, Ja’afar Al Sadiq. Legea Jaafari permite căsătoria fetelor de la vârsta de nouă ani și băieților de la vârsta de cincisprezece ani.

Deputatul independent Raed al-Maliki, care a depus proiectul de lege, are un istoric de propuneri de amendamente controversate, inclusiv la legea anti-prostituție, care a incriminat homosexualitatea și operațiile de schimbare de sex. Versiunile anterioare ale proiectului de lege includeau prevederi care interziceau bărbaților musulmani să se căsătorească cu femei non-musulmane, legalizau violul conjugal și restricționau femeile să părăsească locuința fără permisiunea soțului lor.

Modificările propuse au stârnit îngrijorări semnificative în rândul activiștilor pentru drepturile omului, care se tem că legea ar putea submina grav drepturile femeilor din Irak.

Grupurile pentru drepturile omului sunt deosebit de alarmate de impactul potențial asupra căsătoriilor între minori. Potrivit UNICEF, 28% dintre fetele din Irak sunt căsătorite înainte de vârsta de 18 ani, iar noua lege ar putea agrava această problemă prin eliminarea restricției actuale de vârstă. În ciuda asigurărilor din partea unor parlamentari că propunerea legislativă nu va reduce vârsta de căsătorie, criticii rămân sceptici.

Ce spun apărătorii drepturilor omului 

Cercetătoarea de la „Human Rights Watch” Sarah Sanbar a avertizat că adoptarea legii ar reprezenta un pas înapoi semnificativ pentru țară. Amal Kabashi de la Rețeaua Femeilor din Irak a reiterat aceste îngrijorări și a afirmat că amendamentul ar oferi „o libertate enormă pentru dominația masculină asupra problemelor familiale” într-o societate deja patriarhală.

„Aceasta este o catastrofă pentru femei,” a spus Raya Faiq, care este coordonatoarea unei coaliții de grupuri care se opun modificării legii. Grupul include câțiva deputați irakieni. „Soțul meu și familia mea se opun căsătoriilor între copii. Dar imaginați-vă că fiica mea se căsătorește și soțul fiicei mele vrea să o căsătorească pe nepoata mea cât este copil. Noua lege i-ar permite să facă acest lucru. Nu aș avea dreptul să obiectez. Această lege legalizează violarea copiilor”, a completat Faiq.

Legea Statutului Personal din 1959 este considerată un reper în avansarea drepturilor femeilor din Irak. Aceasta a transferat jurisdicția problemelor familiale de la autoritățile religioase la stat și a stabilit vârsta de căsătorie la 18 ani. Noua lege, susținută de deputați conservatori musulmani șiți, amenință să anuleze aceste protecții prin reintroducerea legilor religioase, în special pentru musulmanii șiți și suniți. Legea nu abordează drepturile altor grupuri religioase din Irak, o țară cunoscută pentru populația sa diversă.

Proteste publice

Legea, inițial retrasă la sfârșitul lunii iulie din cauza opoziției semnificative, a reapărut pe 4 august, cu sprijinul blocurilor șiite puternice din Parlamentul irakian. Grupurile pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International, și-au exprimat opoziția fermă. Razaw Salihy, cercetător pentru Amnesty International în Irak, a cerut ca legea să fie „oprită în mod categoric” și a avertizat asupra că modificările propuse care ar legaliza căsătoria fetelor de la vârsta de nouă ani.

Proteste împotriva acestui proiect de lege au avut deja loc, iar activiștii planifică alte demonstrații în Bagdad. Criticii susțin că limbajul vag și nedefinit al legii ar putea lipsi femeile și fetele de drepturile și siguranța lor, conducând la o creștere a dominației masculine în problemele familiale.

Argumentele susținătorilor proiectului

Susținătorii legii, cum ar fi parlamentarul Raed al-Maliki, care a introdus-o, argumentează că obiecțiile sunt motivate de o „agendă malițioasă” menită să refuze unei părți semnificative a populației irakiene dreptul de a-și determina statutul personal în conformitate cu credințele lor. Cu toate acestea, apărătorii drepturilor omului avertizează că o consacrare a libertății religioase în lege cu un limbaj vag ar putea avea consecințe periculoase, în special pentru femei și fete.

Pe măsură ce legea continuă să stârnească controverse, viitorul ei rămâne incert, dar dezbaterea a evidențiat diviziunile profunde din cadrul societății irakiene cu privire la rolul religiei și al statului în guvernarea problemelor personale și familiale.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Când a fost inventată prima băutură alcoolică din lume. Era groasă, aromată și semăna cu o băutură preferată...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville