Galerie Foto Proteste anti-Hamas în Gaza: „Vocile noastre trebuie să ajungă la toți spionii care ne-au vândut sângele”
Data publicării:
Protest anti-Hamas în Beit Lahia, Fâșia Gaza, în 25 martie 2025. Foto: Profimedia
Palestinienii au demonstrat marți împotriva Hamas în nordul Gazei, în ceea ce părea a fi cea mai mare manifestație împotriva grupului militant de la atacurile acestuia asupra Israelului din 7 octombrie 2023, transmite CNN.
O înregistrare video obținută de CNN a arătat mulțimi mari, estimate la mii de persoane de către un jurnalist CNN aflat la fața locului, mărșăluind pe străzile din Beit Lahia, în nordul Gazei, scandând „Pentru numele lui Dumnezeu, Hamas afară”, „Hamas teroriști” și „Vrem sfârșitul războiului”.
Un mesaj distribuit pe rețelele de socializare părea să facă apel la organizarea a nouă demonstrații anti-Hamas în Gaza miercuri, organizatorii protestului afirmând că „vocile noastre trebuie să ajungă la toți spionii care ne-au vândut sângele”.
„Lăsați-i să vă audă vocea, lăsați-i să știe că Gaza nu tace și că există un popor care nu va accepta să fie eradicat”, a continuat mesajul.
CNN nu a reușit să verifice sursa originală a mesajului.
Protestele au loc după ce numărul morților din Gaza a depășit duminică 50.000, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă, fără a se întrevedea un sfârșit al conflictului.
Teritoriul, unde locuiesc 2,1 milioane de palestinieni, a căzut sub controlul grupării militante în 2007, după alegerile din 2006 și un scurt război civil cu Fatah, o facțiune palestiniană rivală care este coloana vertebrală a Autorității Palestiniene.
Gaza de Nord a fost puternic afectată de ofensiva militară lansată de Israel ca răspuns la atacurile din 7 octombrie. Șaptesprezece luni de război au redus o mare parte din enclavă la dărâmături, făcând imposibil accesul agențiilor umanitare în nordul afectat.
Criza din enclavă, care se bazează aproape exclusiv pe ajutorul umanitar, a fost agravată atunci când Israelul a anunțat că oprește intrarea tuturor ajutoarelor în Gaza la începutul lunii martie, ca urmare a eșecului negocierilor pentru prelungirea armistițiului.
Israelul a acuzat adesea Hamas că fură ajutoarele umanitare livrat în enclavă pentru a-și „reconstrui mașina de război”, ceea ce gruparea militantă neagă.
Agenția Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a declarat duminică că în Gaza nu au mai intrat alimente, apă, medicamente sau combustibil în ultimele trei săptămâni, marcând un asediu mai lung decât cel care a fost în vigoare în prima fază a războiului.
„Fiecare zi fără alimente apropie Gaza de o criză acută a foametei”, a declarat UNRWA într-o postare pe rețelele sociale duminică.