Avertismentul apare într-un raport al Naţiunilor Unite, care mai atrage atenţia că mii de aşezări omeneşti din zonele arctice sunt ameninţate cu dispariţia.
Permafrostul acoperă un sfert din uscatul emisferei nordice, în regiuni ca Alaska, Groenlanda sau Siberia.
„Permafrostul este acel strat din sol, la aproximativ jumătate de metru adâncime, care stă îngheţat în permanenţă”, explică un geolog.
Aşa a fost timp de sute de mii de ani, însă totul e pe cale să se schimbe. O arată studiile recente, care arată că permafrostul se încălzeşte. În anumite regiuni, temperatura sa a ajuns deja la minus un grad, iar marele dezgheţ pare iminent.
Consecinţele dezgheţării stratului de permafrost se văd deja: metanul, până acum captiv sub stratul congelat, începe să iasă în atmosferă.
Tot metanul, acumulat în straturile superioare ale atmosferei, ar duce la o încălzire şi mai accentuată a planetei, ca urmare a efectului de seră. În ultimele trei decenii, permafrostul s-a încălzit în medie cu două grade. În multe regiuni arctice populate, pământul s-a surpat şi a înghiţit construcţiile de pe suprafaţă. În zonele nelocuite, cratere imense au apărut din ca urmare a dezgheţării permafrostului.