Aproape toate zonele esenţiale pentru fauna sălbatică sunt afectate de intervenția omului (studiu)

Data publicării:
Defrișări pădure Amazon
Companiile miniere care operează în Brazilia primesc miliarde de dolari de la mai multe bănci internaționale și firme de investiții pentru a continua exploatarea teritoriilor indigene. Foto: Profimedia Images

Infrastructura umană este prezentă în cel puţin 80% din cele mai importante situri pentru biodiversitate la nivel mondial, arată datele unui nou studiu. Cele mai frecvente tipuri de infrastructură construită în astfel de situri sunt drumurile, liniile de înaltă tensiune şi zonele urbane. De asemenea, multe situri se confruntă cu infrastructuri din industria extractivă, care vor fi construite în viitor.

Cercetători de la BirdLife International, WWF, RSPB şi Universitatea Cambridge au analizat o reţea globală de zone recunoscute la nivel internaţional ca fiind esenţiale pentru fauna sălbatică, numite Zone Cheie de Biodiversitate (Key Biodiversity Areas - KBA).

Ei au descoperit că, dintr-un total de 15.150 de KBA-uri, trei sferturi conţin drumuri, iar peste o treime - linii de înaltă tensiune şi zone urbane, potrivit rezultatelor studiului, scrie Agerpres, preluând dpa.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că dezvoltarea potenţială a acestor zone ar putea duce la creşterea cu 2.201 a KBA-urilor care includ mine (o creştere de 292%), cu 1.508 a celor care conţin infrastructură pentru petrol şi gaze (o creştere de 72%) şi cu 1.372 a KBA-urilor în care există centrale electrice (o creştere de 589%).

Infrastructura umană reprezintă unul dintre principalii factori care ameninţă biodiversitatea, conform Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), provocând distrugerea şi fragmentarea habitatului, poluare, amplificarea activităţilor de vânătoare şi răspândirea speciilor invazive.

„Este vorba despre a construi inteligent”

Ash Simkins, doctorand în zoologie la Universitatea din Cambridge, care a condus studiul a declarat: „Este îngrijorător că dezvoltarea umană există în marea majoritate a siturilor care au fost identificate drept critice pentru natură. Recunoaştem faptul că infrastructura este esenţială pentru dezvoltarea umană, dar este vorba despre a construi inteligent. Aceasta înseamnă, în mod ideal, evitarea sau reducerea la minimum a infrastructurii în cele mai importante locaţii pentru biodiversitate”.

„Dacă infrastructura trebuie să fie acolo, atunci ar trebui concepută astfel încât să producă cât mai puţine pagube”, a adăugat el.

Cercetătorii, care au publicat studiul în jurnalul Biological Conservation, au suprapus hărţi cu date referitoare la diferite tipuri de infrastructură - pentru transport, baraje şi rezervoare, extractive, pentru producţia de energie şi zone urbane.

Infrastructura pentru producţia de energie şi industria extractivă au fost singurele categorii pentru care au fost disponibile date la nivel global asupra proiectelor planificate.

Regiunile cu cea mai mare proporţie de dezvoltare extractivă planificată în KBA-uri sunt America de Sud, zona subsahariană, Africa Centrală şi Africa de Sud şi părţi din Asia de Sud-Est.

Toate KBA-urile identificate în Bangladesh, Kuweit, Republica Congo şi Serbia se confruntă cu potenţiala dezvoltare a industriilor extractive.

„Guvernele s-au angajat să stopeze extincţiile induse de om”

Cercetătorii au precizat că impulsionarea energiei regenerabile, care necesită activităţi de minerit pentru extracţia metalelor preţioase utilizate în panouri solare, centrale eoliene şi baterii, trebuie să aibă în vedere minimizarea impactului asupra biodiversităţii.

Coautorul studiului, doctor Stuart Butchart, cercetător-şef la BirdLife şi cercetător la Universitatea Cambridge, a declarat: „La întâlnirile din cadrul COP15 a ONU pe tema biodiversităţii, de la Montreal de anul trecut, guvernele s-au angajat să stopeze extincţiile induse de om. Distrugerea sau degradarea pe scară largă a habitatelor naturale din interiorul KBA-urilor ar putea duce la dispariţii în masă, deci infrastructura existentă în KBA-uri trebuie gestionată pentru a minimiza impactul, iar dezvoltarea ulterioară în aceste site-uri trebuie evitată pe cât posibil”.

Potrivit cercetătorilor, este nevoie de mai multe studii referitoare la efectul infrastructurii asupra biodiversităţii în fiecare KBA în parte, astfel încât să se poată cunoaşte mai multe despre atenuarea acestora.

„Infrastructura stă la baza societăţilor noastre, furnizându-ne apa pe care o bem, drumurile pe care călătorim şi electricitatea care alimentează mijloacele de trai. Acest studiu ilustrează importanţa crucială a asigurării dezvoltării infrastructurii inteligente, care oferă valoare socială şi economică pentru toţi, asigurând în acelaşi timp rezultate pozitive pentru natură”, a declarat Wendy Elliott, reprezentantă a organizaţiei World Wide Fund for Nature (WWF).

„Realizarea acestui lucru va fi provocarea vremurilor noastre, dar prin planificare, proiectare şi angajamente corecte acest lucru poate fi posibil”, a adăugat ea.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...