Acest dezastru de pe piaţa chineză confirmă pasa proastă prin care trece Samsung. Însă gigantul sud-coreean nu va fi atât de uşor de redresat. După ce directorul general a făcut un atac de cord, compania este condusă acum de fiul său, care vrea să restructureze Samsung, dar se loveşte de opoziţia celorlalţi directori.
Pentru companiile IT, China este una dintre cele mai importante pieţe, atât prin dimensiunile pe care le are, cât şi pentru potenţialul de creştere. Însă Samsung riscă să piardă această piaţă.
În primul trimestru al acestui an, gigantul sud-coreean a vândut doar 9,6 milioane de telefoane inteligente, mai puţin de jumătate faţă de primul trimestru al anului trecut, când reuşea să vândă acolo peste 20 de milioane se smartphone-uri. În primele trei luni, liderul pieţei chineze a devenit Apple, după ce vânzările modelelor iPhone au crescut cu peste 60%.
La nivelul întregii lumi, Samsung continuă să vândă mai multe telefoane decât Apple. Însă compania sud-coreeană mai are o problemă, profitul întregului grup este prea mic comparativ cu încasările uriaşe. Şi nu are o evoluţie deloc bună.
În primul trimestru profitul net al Samsung a scăzut cu aproape 40 de procente. În ciuda greutăţilor întâmpinate în ultima vreme, divizia de telefonie rămâne cea care are cele mai mari vânzări şi un profit relativ bun de 13% din încasări. Însă următoarea divizie Samsung ca dimensiuni, cea de televizoare, frigidere şi alte electronice şi electrocasnice are un profit infim, de doar 2,3%. Cât priveşte diviziile de componente, procesoarele sunt profitabile, dar ecranele aproape deloc.
În luna mai a anului trecut moştenitorul imperiului Samsung, Lee Kun-hee a făcut un atac de cord şi a fost nevoit să renunţe la conducerea companiei, deşi încă mai este director general.
Adevăratul şef al Samsung este în momentul de faţă vicepreşedintele Lee Jae-yong, fiul directorului. Acesta îşi doreşte să adopte o strategie diferită faţă de cea a tatălui său. Vrea ca Samsung să devină o companie cu adevărat inovatoare, capabilă să îşi producă propriile tehnologii revoluţionare. Până acum gigantul sud-coreean a depins foarte mult de achiziţia unor companii mici, dar cu idei.
Însă, chiar dacă este nepotul fondatorului Samsung şi fiul directorului general din acte, Lee Jae-yong nu are putere absolută în companie. Ci trebuie să lucreze cu cel puţin cinci directori din vechea generaţie, oameni de încredere ai tatălui său, care încă mai mizează pe reţeta de afaceri de până în prezent. Wall Street Journal apreciază că în America, şeful Apple, Tim Cook, are o libertate mult mai mare de decizie decât omologul său sud-coreean de la Samsung.
Însă, faptul că profitul Samsung este din ce în ce mai mic, începe să îi deranjeze pe acţionarii companiei, care, inevitabil vor cere o schimbare, indiferent dacă aceasta va veni de la noua sau vechea generaţie de directori.