Un program de inteligenţă artificială (AI) a câştigat un premiu de 290.000 de dolari după ce a învins o echipă formată din şase jucători de poker într-o serie de partide demonstrative organizate în China, informează News.ro.
Programul AI, denumit Lengpudashi, a câştigat marele premiu, în valoare de 290.000 de dolari, la finalul unei competiţii desfăşurate pe durata a cinci zile. Este pentru a doua oară în acest an când un program AI a învins jucători profesionişti de poker. O versiune precedentă a programului, cunoscută sub numele de Libratus, i-a învins pe patru dintre cei mai buni jucători profesionişti de poker din lume, în cadrul unui concurs de 20 de zile ce a avut loc în luna ianuarie.
Cele două programe AI au fost create de Tuomas Sandholm, profesor de ştiinţe computerizate la Carnegie Mellon University din Statele Unite şi de masterandul Noam Brown. Cecul în valoare de 290.000 de dolari va fi încasat de Strategic Machine, o companie înfiinţată de cei Tuomas Sandholm şi Noam Brown.
„Sunt încântat să aduc acest tip nou de Inteligență Artificială în China”, a declarat Sandholm. „Vreau să explorez mai multe opțiuni comerciale în poker pentru acest tip de program și să extind domeniile de aplicare în zone precum jocurile recreaționale, strategii de business, securitate cibernetică și medicină”, a completat el.
Echipa de jucători de poker care au concurat cu programul Lengpudashi a fost condusă de Yue Du, un jucător amator de poker care a câştigat categoria „Texas Hold'em” din cadrul World Series of Poker în 2016, al cărei premiu a fost de 5.000 de dolari.
Echipa lui, denumită „Team Dragon”, a fost alcătuită din ingineri, specialişti în computere şi investitori, care au încercat să folosească teoria acestui joc de noroc şi cunoştinţele lor despre inteligenţa artificială pentru a anticipa felul în care va juca programul Lengpudashi.
„Informaţie imperfectă”
Spre deosebire de şah şi de Go, unde toate piesele sunt vizibile pe masă, pokerul este ceea ce savanţii au denumit „un joc cu informaţii imperfecte”. Acest fapt înseamnă că pokerul se bazează pe strategii complicate de a paria şi pe abilitatea jucătorului de a blufa sau de a recunoaşte momentul în care concurenţii blufează.
„Oamenii cred că jocul la cacialma este o caracteristică foarte umană. Se pare că nu este adevărat. Un computer poate să înveţe din experienţele sale că, dacă are o mână slabă şi blufează, poate să câştige mai mulţi bani”, a declarat Noam Brown, citat de Bloomberg.
La fel cum s-a procedat în cazul programului Libratus, Lengpudashi a rulat pe un super-computer aflat la Pittsburgh Supercomputing Center.
Oamenii de ştiinţă folosesc în mod frecvent competiţii de acest fel pentru a îmbunătăţi capacităţile programelor de inteligenţă artificială în domeniul analizei şi luării unor decizii strategice.