Tineri români premiați de SUA, după ce au creat jocuri video pentru recuperarea pacienților
Acum patru ani, când încă erau studenţi, tinerii au creat un program care este folosit în spitale din toată lumea. Practic, ei au propus folosirea jocurilor video pentru recuperarea mai rapidă şi mai uşoară a pacienţilor cu probleme ortopedice şi neurologice.
Tinerii informaticieni clujeni au fost distinşi de Ambasada SUA cu premiul "antreprenorul lunii". O recompensă venită la patru ani după lansarea programului care ajută la recuperarea celor implicaţi în accidente sau cu probleme neurologice.
„Nu au atât de multă experienţă în spate la fel ca alţi premiaţi ai noştrii, dar demonstrează calitate ce îi face unici şi pe care vrem să o încurajăm: spiritul antreprenorial în România. E atât de mult talent aici, nu doar în domeniul IT”, a spus Michael Stewart, consilier economic al Ambasadei SUA.
„Noi credem că putem să ajutăm oamenii, putem să ajutăm oameni cu adevărate probleme ca să se recuperez într-un mod mai amuzant, mai distractiv”, a spus Andrei Dascălu, responsabil departament tehnic.
Mira Rehab, sistemul creat de cei patru tineri, este folosit deja în mai multe centre de recuperare din Europa, America şi Rusia. Albinuţa şi pianul virtual sunt două dintre jocurile video incluse în program.
Mişcările utilizatorului sunt captate de o cameră video specială, care identifică poziţia corpului în spaţiu. Pacientul-jucător e încurajat să acumuleze puncte în joc, ceea ce presupune o serie de exerciţii fizice clasice, precum genuflexiunile sau rotirea umerilor.
Totul a început de la o competiţie mondială organizată de Microsoft în 2011, când tinerii clujeni au ajuns cu proiectul lor în finala de la New York.
„Am avut un feedback foarte bogat şi din partea copiilor, mai ales cei cu probleme neurologice pentru care recuperarea este un mod de viaţă. Ei au fost cei mai încântaţi. Pentru că ce fac acum e de fapt un joc şi asta îi motivează”, a spus Alina Călin, responsabil cercetare.
Programul de recuperare prin joc este disponibil pe piaţă pentru clinici, iar în toamnă creatorii lui vor să lanseze şi o variantă pe care pacienţii să o folosească acasă.
- Etichete:
- it cluj
- sua tineri români cluj
- premiaţi sua
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News