”Am și o hartă. Ce ne arată harta? Indică unde mă aflu în acest moment și unde se află următorul punct de interes”. Roland lucrează într-o companie IT și e pasionat de istorie. I-a luat 6 luni ca să pună la punct o aplicație pentru turiștii care ajung în Timișoara, dar și pentru localnicii care vor să descopere istoria orașului. A lucrat doar în timpul său liber.
După ce vizitează obiectivul, utilizatorul primește un set de întrebări și indicii la care, dacă răspunde corect, aplicația îl conduce mai departe: ”Acum jocul ne va duce la următorul punct de interes, statuia Sfintei Treimi”.
Aplicația poate fi descărcată gratuit, momentan doar pe tabletă. Poate fi folosită și în lipsa unei conexiuni la Internet.
”Sperăm să se și ajute Timișoara la candidatura pentru Timișoara Capitală Culturală 2021. Este un ghid turistic care se prezintă sub forma unui joc, joc de tip treasure hunting”, spune Roland Huhn, informatician.
Turiștii care au ajuns în Timișoara văd deja utilitatea aplicației:
”Este o idee foarte bună, pentru că orașul este foarte frumos”,
”Stai la calculator, pierzi o oră, aplicația îți arată poate și care e mai aproape”.
”Mergem de mulți ani cu turiștii în toate capitalele europene și suntem bucuroși că și în Timișoara avem în sfârșit aceste aplicații”, spune Gabriela Petcana, specialist în turism.
Între timp, Asociația Timișoara promovează orasul cu flotări. Organizația care pregăteşte oraşul să devină capitală europeană a culturii în 2012 s-a gândit că sportul se îmbină perfect cu arta. A lansat o campanie prin care îi îndeamnă pe timişoreni să facă 21 de flotări pentru susţinerea oraşului. Pentru toate proiectele de sprijinire a Timișoare, asociaţia primeşte de la primărie 100.000 de euro din bugetul local.
”Să nu își închipuie cineva că Timișoara va fi sau nu va fi capital europeană a culturii în funcție de cât de buni și disponibili suntem la flotări”, ne-a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
Cât despre aplicație... ”Aplicația este excepțională, este benefică, ajută indiferent dacă Timișoara va fi sau nu va fi Capitală Europeană a Culturii”, spune Robu.
În zilele următoare aplicația va putea fi accesată și de pe telefonul mobil. Programul realizat de tânărul IT-ist din Timișoara este finalist într-o importantă competiție high-tech, alături de inovații valoroase ale informaticienilor din Austria și Germania.