Părea să fie o femeie foarte frumoasă, iar apelurile video prin care mulți bărbați din Asia comunicau cu ea i-au făcut să creadă că noua lor iubire era reală. Dar poliția din Hong Kong a dezvăluit că bărbații au căzut în plasa unor escroci ce au folosit tehnologia inteligenței artificiale „deepfake” ca să fure în total 46 de milioane de dolari de la victimele atrase în capcana unor relații romantice false, potrivit CNN.
Poliția din Hong Kong a anunțat într-o conferință de presă că a arestat 21 de bărbați și șase femei ce făceau parte din cercul de escroci. Printre victimele lor se numără persoane din Taiwan, Singapore, dar și din India.
Suspecții cu vârste cuprinse între 21 și 34 de ani au, în general, studii superioare și mulți dintre ei au absolvit facultăți de tehnologie și digital media. Aceștia au fost recrutați în gașca de infractori după ce au absolvit universități din Hong Kong.
Escrocii lucrau cu specialiști IT din străinătate pentru a crea o platformă falsă de criptomonede unde victimele erau îndemnate să facă investiții.
Deepfake-urile sunt videoclipuri false create cu ajutorul inteligenței artificiale, dar care sunt făcute să pară cât se poate de reale.
Escrocheriile de tip „sacrificarea porcului”, denumite în acest fel din cauză că victimele sunt „îngrășate” prin investițiile repetate pe care le fac înainte ca hoții să le fure toți banii și să dispară, reprezintă o industrie ilicită de miliarde de dolari în care escrocii adoptă identități false și petrec luni de zile ca să le câștige încrederea victimelor și să le ademenească să investească în site-uri false de criptomonede.
Videoclipurile deepfake sunt doar una dintre armele din arsenalul cu care escrocii își conving țintele naive să se despartă de banii lor.
Acest tip de activități ilegale sunt de obicei desfășurate de găști de escroci chinezi din Asia de Sud-Est. În Hong Kong, poliția a atras atenția că vârstnicii sunt țintele cele mai vulnerabile în fața acestor escrocherii. În unele cazuri, victimele au pierdut sume uriașe de bani.
O companie multinațională de proiectare și inginerie din Hong Kong a pierdut 25 de milioane de dolari din cauza escrocilor, după ce un angajat a fost păcălit folosind tehnologia deepfake pentru a imita directori și alți angajați ai companiei.
Cum își păcălesc escrocii victimele: totul începe cu un simplu mesaj
Escrocheriile romantice folosind tehnologia deepfake începeau de obicei cu un mesaj în care expeditorul, care se prefăcea că este o femeie foarte atrăgătoare, spunea că a adăugat din greșeală numărul de telefon al persoanei care primea mesajul.
Escrocii încercau apoi să le câștige încrederea și își păcăleau victimele care credeau că sunt într-o relație romantică online cu o femeie frumoasă, ajungând până la a face planuri despre cum își vor petrece viața împreună.
Grupul era foarte bine organizat, având diverse departamente responsabile pentru diferite etape ale înșelătoriei. Aveau chiar și un manual de instrucțiuni în care membrii învățau cum să își ducă misiunea până la capăt profitând de „sinceritatea și emoțiile victimei”, potrivit poliției.
Operațiunea a durat aproximativ un an, înainte ca poliția să se implice. Peste 100 de telefoane mobile, echivalentul a 26.000 de dolari în bani cash și mai multe ceasuri de lux au fost confiscate de polițiști în timpul unui raid asupra centrului de operațiuni din Hong Kong al grupului de infractori.