CNN: Armata de sclavi moderni care operează o fraudă de miliarde de dolari. Cum sunt înșelați oamenii prin metoda „tăierii porcului”

Data publicării:
ilustrație hacking online scam
ONU estimează că până la 120.000 de victime ale traficului de persoane ar putea fi ținute cu forța în Myanmar de rețelele de crimă organizată care le obligă să fure milioane de dolari în criptomonede de la persoane din toată lumea. Foto: Profimedia Images

În doar trei ani, mai multe rețele transnaționale de crimă organizată au profitat de noile tehnologii și de războiul civil din Myanmar ca să pună bazele unei industrii de escrocherie online de 1 miliard de dolari, potrivit investigatorilor FBI și ONU. Această uriașă înșelătorie se bazează pe o armată de sclavi moderni formată prin intermediul a ceea ce ONU numește unul dintre cele mai mari evenimente de trafic de persoane din istoria recentă a Asiei, relatează CNN.

Telefonul lui CY s-a aprins când a primit un mesaj pe Whatsapp. Era de la Jessica, o femeie frumoasă cu origini americano-chineze care i-a spus că este o veche colegă de-a sa. CY nu își aducea aminte să se fi întâlnit vreodată cu ea, dar Jessica părea binevoitoare așa că i-a răspuns.

Au început să vorbească în octombrie 2021 și, în următoarele câteva săptămâni, au devenit prieteni apropiați. Jessica îi arăta poze cu ea și cu viața de lux pe care o trăia la New York, în timp ce CY îi vorbea despre chinul prin care trecea cu tatăl lui care era pe moarte. „Ea era mereu acolo să-mi ofere consolare, compasiune”, povestește CY.

La câteva săptămâni după ce s-au cunoscut, Jessica l-a învățat pe CY cum să investească în criptomonede, astfel încât să obțină banii cu care să plătească pentru tratamentul tatălui său.

Câștigurile inițiale au fost uimitoare, iar CY credea că face sute de mii de dolari din această afacere. Așa că a continuat să investească până când, într-o zi, accesul la contul său a fost blocat. Peste 1 milion de dolari au dispărut.

„Ce naiba s-a întâmplat? Ce am făcut?” se gândea CY la acea vreme. Panicat fiind, CY a sunat-o pe Jessica, dar și ea dispăruse odată cu banii.

Ademeniți de escroci care se dau drept femei tinere pe internet

Metoda de înșelăciune se numește „tăierea porcului” - un tip de fraudă bazată pe câștigarea încrederii în care victimele sunt ademenite de escroci care se dau drept femei tinere pe internet.

Escrocii dedică mai multe săptămâni pentru a se apropia de victimă, ca mai apoi să îi vorbească despre criptomonede și să o încurajeze să investească în această platformă falsă.

Victimele au impresia că obțin profituri inițiale mari și sunt motivate să investească și mai mulți bani – precum porcul care este îngrășat pentru tăiere – până când escrocul dispare cu tot cu banii.

rebeli-război-civil-myanmar
Rețelele de crimă organizată profită de haosul provocat de războiul civil din Myanmar pentru a-și desfășura activitățile ilegale. Foto: Profimedia Images

„Asta este profesionalizarea serviciilor frauduloase”, a spus agentul special al FBI James Barnacle, care a avertizat că tot mai mulți americani și oameni din toată lumea cad pradă escrocheriilor de acest gen.

În 2020, oameni din toată lumea au pierdut 907 milioane de dolari din cauza înșelăciunilor de tip „tăierea porcului”, potrivit FBI. Până în noiembrie 2023, cifra a urcat la 2,9 miliarde de dolari pe an.

Sute de mii de victime ale traficului de persoane, obligate să fure milioane de dolari în criptomonede

La mii de kilometri depărtare de potențiale victime ale acestor înșelăciuni, în munții din estul Myanmarului, se aude ecoul sunetelor produse de utilajele de construcție.

O enclavă separată de Thailanda de doar câțiva metri și de râul Moei. Aici, la granița dintre Thailanda și Myanmar, se construiesc blocuri mari care pot adăposti mii de oameni. Construcțiile ies foarte mult în evidență întrucât sunt ridicate într-o zonă în care nu există decât junglă.

Acesta este centrul industriei care se ocupă cu o escrocherie de miliarde de dolari care, potrivit datelor obținute de FBI de la serviciile de informații din Thailanda, funcționează ca o bază de operațiuni ideală pentru sindicatele de crimă organizată din China angajate în comiterea fraudelor și în alte activități ilegale.

În aceste clădiri lucrează mii de persoane din toată lumea care sunt victime ale traficului de persoane desfășurat de rețelele de infractori. După ce au fost ademeniți aici cu promisiunea că vor primi diverse joburi de birou, sunt ținuți cu forța în Myanmar și obligați să fure milioane de dolari sub formă de criptomonede de la alte victime, precum CY.

ONU estimează că până la 120.000 de persoane ar putea fi ținute cu forța în aceste complexe construite pe teritoriul Myanmarului, în timp ce alte 100.000 sunt ținute în Cambodgia și alte țări în condiții de sclavie modernă.

Victima care se află la capătul opus al înșelătoriei

Între 70% și 80% dintre victimele înșelătoriei cu criptomonede sunt șantajați emoțional cu promisiuni false de dragoste, potrivit lui Rakesh, una dintre persoanele care a lucrat pentru rețeaua de crimă organizată din Myanmar și care la rândul său este o victimă a traficului de persoane.

A venit în Tailanda crezând ca va lucra în IT și a fost dus cu forța în Myanmar, unde a fost amenințat cu moartea dacă nu accepta să devină un escroc profesionist.

Lui Rakesh i s-a dat o nouă identitate online – o investitoare din Salt Lake City numită Klara Semonov – și a fost pus să lucreze 16 ore pe zi, timp în care trebuia să vorbească cu potențiale victime, prefăcându-se că este o femeie frumoasă blondă în timp ce le câștiga tot mai mult încrederea.

Misiunea lui era să intre în contact cu victima și să o ademenească, lucrând pe timp de noapte ca să poată vorbi cu americani, britanici, brazilieni și mexicani de pe partea cealaltă a globului. Odată ce victima era gata să investească, Rakesh preda operațiunea unui manager sau șef de echipă care încheia „afacerea”.

criptomonede
În 2023, escrocii au furat 2,9 miliarde de dolari de la victimele pe care le-au convins să investească în afaceri frauduloase cu criptomonede. Credit foto: Guliver/Getty Images

„Zone economice speciale, în special din Mekong, au devenit magneți pentru sindicatele de crimă organizată, la început pentru cazinouri, trafic și spălare de bani, iar mai nou pentru fraude online”, a explicat Jeremy Douglas, reprezentant regional pentru Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate în Asia de Sud-Est. „Sunt aproape ca niște zone libere pentru infractori unde legea nu se aplică.”

Complexul din care a scăpat Rakesh funcționează ca un mic oraș, cu restaurante, alimentare și grădinițe. Managerii chinezi se deplasează cu jeepul prin complex, în tip ce persoanele care trăiesc aici locuiesc în blocuri atipice pentru zonele rurale din Myanmar.

În afară de escrocherii online, complexul pune la dispoziție proprietăți care sunt folosite și pentru alte activități ilegale, potrivit lui Rakesh. „Sunt de toate acolo. Prostituție, droguri, sunt de toate.”

Premiați când păcălesc o nouă victimă, pedepsiți și torturați când dau greș 

Angajații care obțin cele mai bune rezultate sunt lăudați și premiați în fiecare lună, însă cei care nu ademenesc destule victime sunt puși să facă genuflexiuni și flotări și sunt bătuți cu bastoane cu electroșocuri sau sunt torturați în alte feluri, potrivit lui Rakesh.

„Suntem sclavi”, a spus Rakesh. „Nu putem face nimic ca să ne ajutăm. Unii oameni sunt pregătiți să moară.”

Regiunea de graniță dintre Myanmar, Laos și Thailanda, cunoscută drept „Triunghiul de Aur”, este deja de mai multe decenii una dintre cele mai mari regiuni producătoare de droguri din lume.

Mafia chineză a deschis astfel de centre de escrocherii online și în Cambodgia în 2021 și 2022, până când guvernul a început să le închidă. În Myanmar, însă, unde lovitura de stat din 2021 a declanșat un război civil sângeros care continuă până azi, operațiunile ilegale continuă, iar comunitatea internațională nu poate face mai nimic ca să combată această problemă uriașă.

Rakesh a fost ajutat să scape din complexul din Myanmar de un grup mic de ONG-uri care lucrează cu guvernul thailandez pentru a ajuta victimele traficului de persoane să își redobândească libertatea. În ultimele 18 luni, acestea au ajutat 500 de persoane să scape din mâinile rețelelor de crimă organizată.

„Un singur lucru nu înțeleg”, i-a spus Rakesh lui Judah Tana, directorul unui ONG din Thailanda care l-a ajutat să scape. „De ce nu desfășoară un raid împotriva campusului?”

„De ce nu te salvează nimeni?” i-a răspuns Tana. „Pentru că este cea mai mare unitate de crimă organizată din lume.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Gen. Ben Hodges
Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...