Într-un liceu din Londra, profesorii au fost înlocuiţi de inteligenţa artificială. „Învăţământul va fi transformat de AI”

Data actualizării: Data publicării:
AI liceu Londra, inteligenta artificiala
Foto: Shutterstock

Un liceu privat din Londra a demarat un experiment în care inteligența artificială va preda elevilor în locul profesorilor, fiind prima clasă de acest fel din Regatul Unit. Inițiativa este privită cu circumspecţie de o cercetătoare în domeniul AI.

David Game College, o unitate de învăţământ privată situată în centrul Londrei, a lansat acest proiect-pilot în urmă cu circa şase luni pentru tinerii care se pregătesc pentru examenele GCSE, scrie AFP preluată de Agerpres.

„Învăţământul va fi transformat de AI. Nu mai e nicio îndoială”, a declarat directorul adjunct al şcolii, John Dalton. El a dorit să preia conducerea în acest domeniu.

Platforma „controlează” felul în care elevii îşi însuşesc cursurile şi furnizează instituţiei „informaţii despre obiceiurile lor de învăţare”, a explicat el.

Şapte elevi fac parte deocamdată din acest proiect-pilot. Într-o mică sală de clasă, aceştia au la dispoziţie calculatoare de pe care pot accesa programul.

În locul profesorilor, elevii sunt asitaţi de „antrenori pedagogici”, care sunt calificaţi ca profesori, dar nu cunosc conţinutul diferitelor materii. Rolul lor este mai degrabă de a-i ghida pe elevi în utilizarea sistemelor de inteligenţă artificială.

Ei îi susţin, de asemenea, în obţinerea de competenţe non-tehnice, cum ar fi aptitudini pentru a lua parte la dezbateri.

Premierul britanic a promis că UK va fi „lider mondial” în domeniu AI

Potrivit lui John Dalton, la rândul său profesor de biologie, AI poate evalua cunoştinţele unui elev „cu o precizie superioară faţă de un profesor mediu” şi permite o predare mai personalizată. Poate contribui, de asemenea, la reperarea unor lacune în cunoştinţele elevilor.

Prim-ministrul britanic Keir Starmer a promis la jumătatea lunii ianuarie că va face din Regatul Unit „liderul mondial” în domeniul inteligenţei artificiale. El a anunţat un plan de acţiune care ar urma să atragă companii, investitori şi să dinamizeze o economie aflată în dificultate.

Guvernul de la Londra spune că AI i-ar putea ajuta pe profesori să-şi organizeze lecţiile şi să corecteze lucrări de control. A dezvoltat propriul instrument, un asistent pentru lecţii denumit „Aila”, adaptat la programa şcolară britanică.

Poate AI să predea „în ansamblu matematica, engleza, biologia, chimia şi fizica”, se întreabă o profesoară

Pentru Rose Luckin, o profesoară de la universitatea londoneză UCL care studiază utilizarea AI în educaţie, proiectul-pilot de la David Game College este un „caz unic”.

Ea îşi pune întrebări asupra capacităţii AI de a preda „în ansamblu matematica, engleza, biologia, chimia şi fizica”.

Cercetătoarea se întreabă de asemenea dacă „educaţia socială” pe care o aduce de obicei o sală de clasă poate fi realizată „suficient” prin intermediul acestui program, chiar dacă responsabilii proiectului-pilot afirmă că elevii dispun de mai mult timp pentru a interacţiona cu colegii lor.

„Nu vreau să fiu foarte negativă, căci dacă nu încercăm aceste instrumente, nu vom vedea cum funcţionează”, a spus ea.

Ea a mai precizat şi că AI „ va transforma” rolul profesorilor. Dar este încă „imposibil” de ştiut în ce sens se va întâmpla acest lucru.

Profesoara speră că David Game College va evalua dacă AI ''are un impact pozitiv sau negativ''.

Ce spun liceeni. Care sunt costurile folosirii AI în educație

Massa Aldalate, o elevă în vârstă de 15 ani, spune că a fost vrăjită de acest program.

„La început, aveam dubii'', a explicat ea, aşezată pe un scaun rotativ în sala de clasă. „Dar este mult mai eficace dacă vreţi cu adevărat să vă atingeţi obiectivele”, a continuat adolescenta.

Sala de clasă tradiţională nu-i lipseşte „cu adevărat”.

În ceea ce priveşte cursurile de engleză, una dintre materiile ei preferate, eleva se gândea că trebuia să aibă un profesor în faţa ei''. Dar „a funcţionat”, a spus ea. „Voi răspundeţi la întrebări şi totul are logică”, a explicat ea.

Unul dintre principalele sindicate din învăţământ în Marea Britanie, National Education Union, a apreciat faptul că guvernul pune accentul pe formarea profesorilor cu ajutorul instrumentelor digitale.

Secretarul general al sindicatului, Daniel Kebede, a subliniat însă că această ambiţie ar trebui să se traducă prin „importante investiţii” pentru dotarea acestor unităţi cu tehnologia necesară.

Rose Luckin a subliniat că programul de la David Game College este „elitist”, întrucât costurile anuale sunt de 27.000 de lire sterline (32.120 euro), cu peste 10.000 de lire sterline în plus faţă de taxele medii de şcolarizare din şcolile private britanice.

Accesul inegal la tehnologie este, de altfel, una din „provocările” AI, a mai spus ea.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce avere are Ilie Bolojan. A moștenit o mare parte din bunurile pe care le deține acum
Digi FM
Cum reacționează soțul Simonei Țăranu atunci când ea primește mesaje de la fotbaliști celebri?
Pro FM
De ce nu va primi bani Kendrick Lamar pentru reprezentația de la Super Bowl 2025. Explicațiile organizatorilor
Film Now
Rochie foarte scurtă, zâmbet strălucitor și naturalețe cât cuprinde. Selena Gomez, cuceritoare pe covorul roșu
nucleul pamantului reprezentare grafica
„Ceva se întâmplă în interiorul Pământului”. Cercetătorii au fost inițial derutați de datele obținute
Newsweek
1.000.000 de pensii cresc cu 250 lei din aprilie. Șeful Casei de Pensii spune cine primește banii
Digi FM
Selena Gomez și Benny Blanco, într-o zi obișnuită din viața lor. Cei doi logodnici, însoțiți de bodyguarzi la...
Digi World
Cercetătorii au descoperit celulele creierului care îţi spun să nu mai mănânci. Cum știe creierul că te-ai...
Digi Animal World
O focă, descoperită într-o cameră de hotel din Țările de Jos. „Crezi că ai văzut totul, apoi se întâmplă așa...
Film Now
Apariția lui Tom Cruise la Super Bowl împarte internauții în două tabere. „Ce s-a întâmplat cu fața lui?”, „E...
UTV
Andreea Bălan, declarații surprinzătoare despre George Burcea. „Nu mai e același lucru. Acum, toată creșterea...