Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat joi, în cadrul dezbaterior asupra legii salarizării din Comisia de muncă a Senatului, că la nivelul Guvernului se gândeşte o structură formată din IT-işti care să deservească toate instituţiile din România, care vor avea un grad superior de salarizare.
„La ora actuală, la nivelul Guvernului se gândeşte o structură formată din IT-işti care să deservească toate instituţiile din România şi care să aibă, evident, un grad mai mare de salarizare, exact din considerentele pe care vi le-am spus: atacuri informatice, faptul că toate instituţiile au nevoie să se protejeze şi să-şi protejeze sistemele informatice. Deci, oricum, IT-iştii vor fi bine remuneraţi în cadrul unei instituţii de specialitate în perioada următoare”, a spus Olguţa Vasilescu în Comisia de muncă a Senatului.
Declaraţia a fost făcută în contextul dezbaterilor asupra grilei de salarizare a magistraţilor, în cadrul discuţiilor asupra unor amendamente de majorare a salariilor celor din domeniul IT care lucrează în sistemul judiciar, formulare de senatorii USR Florina Presadă şi George Dircă, dar şi de social-democraţii Şerban Nicolae şi Robert Cazanciuc.
„Chiar dacă sunteţi ministru, doamna fost primar, şi trebuie să ţineţi cont de specialiştii din România şi din justiţie pentru că, chiar dacă sunteţi ministru astăzi, mâine poate nu mai sunteţi, trebuie să vă gândiţi că lucrurile trebuie să funcţioneze pentru că, dacă se întâmplă să cadă un server într-o instanţă s-ar putea ca dumneavoastră, care sunteţi încă prin instanţe, să păţiţi ceva şi să vă treziţi cu altă hârtie acasă şi atunci trebuie să îl remuneraţi cum trebuie pe acel specialist IT”, a atras atenţia senatorul PNL Eugen Pîrvulescu.
„Dacă proiectul de lege trece în varianta aceasta, salariile acestor oameni scad cu 50% sau peste 50%”, a avertizat şi senatorul USR Florina Presadă.
„Salariile IT-iştilor din justiţie, ca să ştim despre ce vorbim, sunt între 16.000 şi 20.000 de lei. Adică 200 de milioane şi 160 de milioane. În ceea ce priveşte IT-iştii de la Casa de Pensii sau de la ANPIS sau ANAF sau celelalte instituţii, nu cred că ar trebui să fie o diferenţă de salarizare. Dacă facem legea unitară de salarizare, atunci trebuie să acordăm salarii egale la muncă egală, pentru că e mai grav dacă mâine cade sistemul Casei de Pensii şi nu se mai pot plăti pensiile, sau de la şomaj, decât dacă aş mai fi eu prin vreo instanţă. Nu mai sunt, dar dacă aş fi, nu ar fi atât de grav decât să nu îşi mai încaseze oamenii pensia”, a reacţionat Olguţa Vasilescu.
Supus la vot, amendamentul de majorare a specialiştilor IT din Justiţie a fost respins.
Sursa: News.ro