Modul revoluționar prin care polițiștii olandezi anchetează crimele

Data actualizării: Data publicării:
crima reconstituita manechin

În lupta împotriva crimei, poliţia are nevoie de tot ajutorul posibil. Şi una dintre cele mai recente tehnologii pe care o are la dispoziţie sunt imagini 3D generate pe calculator, care-i permit să reconstituie perimetre infracţionale. Anchetatorii folosesc acest echipament pentru a-şi da seama exact cine ce a făcut, vizualizând, de exemplu, traiectoriile gloanţelor. O ţară europeană care e pe primele locuri în dezvoltarea acestor sisteme e Olanda, unde doi ofiţeri de poliţie ne duc la scena unei crime.   Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 18:30.

În oraşul olandez Appeldoorn a fost chemată o unitate specială de poliţie. Cineva a găsit un cadavru.

- Eşti puţin nervoasă?

- E încă destul de cald.

Nielson şi Mattanja sunt primii detectivi care ajung la locul faptei - chiar înaintea echipei de criminalişti. Se pare că victima a încercat să se apere de atacator cu o bâtă de baseball.

Dar staţi aşa...

Sângele e fals. Arma crimei e din plastic. Şi apartamentul e un decor. Iar cadavrul e un manechin!

- La locul crimei, încercăm să vizualizăm evenimentele. Facem o evaluare iniţială, pentru a obţine o imagine exactă a celor întâmplate, explică detectivul Nielson.

O tehnologie revoluționară de investigare a crimelor

Am venit la centrul de pregătire al Academiei de Poliţie din Appeldoorn. 

Fiecare detaliu al perimetrului infracţional e documentat cu ajutorul unei tehnologii revoluţionare. Nielson e un specialist care fotografiază întreaga locaţie în 360 de grade şi procesează imediat imaginile folosind un program dedicat. Programul transformă imaginile într-un peisaj panoramic. Apoi, prin intermediul unei tehnologii de realitate virtuală, Nielson se poate efectiv plasa la locul faptei.

scanner crime
Scanerul necesar pentru obţinerea unui model tridimensional al perimetrului infracţional poate costa până la 100 000 de euro.

„Acum, văd scena crimei. Pot să privesc în jur şi să-mi fac o impresie corectă despre cum arată exact incinta. Mă simt de parcă aş fi la faţa locului. Acesta e un avantaj pentru colegii noştri care lucrează la caz, dar nu pot vizita locul faptei şi vor să vadă ce s-a întâmplat acolo”, explică detectivul.

În timp ce Nielson procesează panorama de 360 de grade, Mattanja, colega sa detectiv, pregăteşte apartamentul pentru pasul următor. Bilele albe nu sunt elemente de decoraţiuni interioare.

„Scanările folosesc aceste bile albe ca puncte de referinţă. În timpul procesării imaginilor, programul recunoaşte bilele şi realizează imaginea de ansamblu”, arată detectivul Mattanja.

Olandezii sunt „vârf de lance” în folosirea acestei tehnologii a realităţii virtuale, care însă tot nu e întrebuinţată pe scară largă. Un motiv ar fi acela al costului echipamentului. Scanerul necesar pentru obţinerea unui model tridimensional al perimetrului infracţional poate costa până la 100 000 de euro.

 

„Cred că e minunat că putem juca un rol important în stabilirea faptelor şi informarea membrilor de familiei asupra celor întâmplate”, adaugă Mattanja.

Deodată, Mattanja e chemată la o urgenţă reală. În Arnhem, oraş din apropiere, a explodat un apartament. S-au pierdut mai multe vieţi. E nevoie de priceperea Mattanjei. Şi scanerul ei e deja în portbagaj.

Emisiunea „Focus Europa”, o coproducție Digi24 - Deutsche Welle, se difuzează la Digi24 vinerea, la ora 23:00, și în reluare sâmbăta, de la 18:30.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Două localități din România ating geruri la cote extreme. Se spune că este atât de frig încât până și râul...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson face declaratii
Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...