Marii producători de îngrășăminte au început să investească în agricultura digitală

Data publicării:
agricultura digitala

În agricultura modernă imagini surprinse de sateliţi sau drone sunt analizate de softuri capabile să recunoască starea fiecărui metru pătrat de teren cultivat. Şi, pe baza unor formule matematice complexe, fermierii pot face mai uşor diferenţa între parcelele care se dezvoltă fără ajutor şi cele care au nevoie de mai multe îngrăşăminte şi pesticide sau mai multă apă.

Pentur fermieri, aceste sisteme digitale înseamnă o economie la substanţele chimice aplicate pentru stimularea şi protejarea culturilor. Pentru consumatori înseamnă alimente mai sănătoase. Dar pentru producătorii de chimicale agricole înseamnă o reducere a veniturilor.

Potrivit Reuters, mulţi dintre jucătorii mari din acest domeniu se străduiesc să devină chiar ei furnizori de tehnologii moderne. Cum combinatele chimice nu au experienţă în dezvoltarea de sisteme informatice, soluţia mai simplă este achiziţionarea nou înfiinţatelor companii care realizează softuri agricole. Cea mai mare tranzacţie de până acum a fost preluarea Climate Corporation de către gigantul american Monsanto pentru un miliard de dolari. Sistemele dezvoltate de Climate Corporation sunt capabile să analizeze condiţiile meteorologice pentru o programare mai bună a etapelor îngrijirii unei culturi.

Al doilea cel mai mare producător de pesticide din lume, Bayer, a cumpărat anul acesta proPlant, o firmă specializată pe softuri care analizează sănătatea plnatelor. Un alt producător mare de pesticide, DuPont, investeşte în mai multe sisteme digitate folosite deja pentru optimizarea culturilor pe 400.000 de hectare.

Însă aceste investiţii în noile tehnologii nu garantează că producătorii de pesticide, îngrăşăminte şi seminţe modificate genetic îşi vor menţine influenţa la fel de mare în sectorul agricol.

Analiştii Rabobank consideră că giganţii care vor să ofere servicii de agricultură digitală au o problemă de încredere. Fermierii care folosesc programele informatice ale unor producători de pesticide vor suspecta întotdeauna că softurile le vor recomanda să cumpere mai multe substanţe chimice decât au nevoie.

Serviciile unor furnizori independenţi ar putea fi privite mai bine de către fermieri. Iar unii agricultori mari au puterea să investească în dezvoltarea unor tehnologii noi astfel încât să fie proprietarii direcţi ai softurilor folosite pentru eficientizarea culturilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un nou ajutor de la stat, 1.250 de lei pe lună timp de un an. Cine sunt românii care...
Digi FM
David Popovici, criticat public pentru că și-a cumpărat mașină de lux la 20 de ani: „O decizie extrem de...
Pro FM
Shakira, susținută de Chris Martin după despărțirea de Gerard Piqué: „El a fost acolo pentru mine”
Film Now
Sebastian Stan, în centrul atenției la Globurile de Aur 2025, unde a fost însoțit de iubita lui. Ce mesaj i-a...
Adevarul
Liderul separatist din Transnistria neagă ajutorul Chișinăului privind criza energetică: Toate acestea sunt...
Newsweek
Blocaj la Casa de Pensii. Sistemul informatic nu funcționează. Ce pensii nu vor crește?
Digi FM
Ce a răspuns Florin Piersic când Dan Negru l-a sunat să-l întrebe dacă este adevărat că s-a retras la...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
(VIDEO) Discursul emoționant al lui Sebastian Stan după ce a câștigat Globul de Aur. Actorul a rostit câteva...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...