LEV TOLSTOI. Scriitorul, care a refuzat PREMIUL NOBEL, celebrat de GOOGLE
LEV TOLSTOI este celebrat printr-un GOOGLE DOODLE. Celebrul romancier rus LEV TOLSTOI este sărbătorit de GOOGLE cu un logo special, la 186 de ani de la naştere. LEV TOLSTOI este autorul romanelor "Război şi pace" şi "Anna Karenina", dar şi a mai multor piese de teatru şi povestiri.
Succesul literaturii lui LEV TOLSTOI a fost atât de răsunător în întreaga lume, încât în 1901 a fost propus pentru Nobel, dar a refuzat premiul. LEV TOLSTOI a avut treisprezece copii, dar contele scriitor n-a fost prea fericit în căsătorie, potrivit biografilor.
LEV TOLSTOI derajează la fel de mult ca în urmă cu un secol
"Deranjează la fel de mult ca în urmă cu un secol. Pentru a comemora moartea sa, ar trebui să se reflecteze la ce-a făcut Rusia în ultimii 100 de ani, ceea ce nimeni nu vrea să facă", spune Pavel Bassinski, autorul unui volum recent apărut despre împrejurările morţii lui LEV TOLSTOI.
LEV TOLSTOI a murit la vârsta de 82 de ani, la câteva zile după ce şi-a părăsit familia şi domeniul de la Iasnaïa Poliana - unde se născuse, în 1828 - pentru a merge în pribegie. După ce a poposit de la o mănăstire la alta, a fost răpus de o pneumonie, în gara de la Astapovo, localitate care în prezent îi poartă numele, la sute de kilometri de casă.
În zorii Primului Război Mondial, ai Revoluţiei bolşevice şi ai războiului civil, moartea scriitorului LEV TOLSTOI a fost ca un simbol al destinului ţării sale, atrage atenţia directorul Muzeului Tolstoi din Moscova, Vitali Remizov.
Singurul film despre scriitorul LEV TOLSTOI care rulează la Moscova, "The Last Station", de Michael Hoffman, a fost realizat la Hollywood, deşi Rusia a cheltuit în trecut milioane pentru a finanţa filme istorice. "Este ruşinos că Rusia nu a găsit banii să facă un film despre LEV TOLSTOI", spunea un spectator, joi, la ieşirea dintr-un cinematograf unde fusese proiectat filmul, cu circa 15 spectatori în sală, scrie Mediafax.
"Astăzi, LEV TOLSTOI este mai popular în Occident", spune Vladimir Tolstoi, urmaş al scriitorului, care conduce muzeul de la Iasnaia Poliana.
LEV TOLSTOI iubea adevărul
Faţă de Puşkin, al cărui bicentenar, în 1999, a fost marcat prin evenimente de comemorare grandioase, Tolstoi suferă în Rusia din cauza statutului său de moralist. "El iubea adevărul, iar în Rusia de astăzi sunt prea multe minciuni şi prea multă ipocrizie", a mai spus Vladimir Tolstoi.
LEV TOLSTOI, „ȚARUL RUSIEI”: „Avem doi ţari, Nicolae al II-lea şi Lev Tolstoi”
Pe de altă parte, autorul romanelor "Război şi pace" şi "Anna Karenina" avea un mare renume în timpul vieţii. "Avem doi ţari, Nicolae al II-lea şi Lev Tolstoi", spunea un contemporan în 1901. Însă filosofia pe care a adoptat-o în cea de-a doua parte a vieţii, marcată de ascetism şi non-violenţă, nu era în ton cu epoca sa şi nu se potriveşte nici cu vremurile actuale. "Ideea sa de a renunţa la avere pare absurdă în Rusia, unde trecem printr-o perioadă de capitalism primar", remarcă Bassinski.
LEV TOLSTOI: „ Ideile lui Tolstoi sunt prost primite”
"Societatea noastră păstrează încă iluzia că poate rezolva toate conflictele prin forţă. De aceea ideile lui Tolstoi sunt prost primite", explică şi Abdussalam Gusseinov, de la Institutul de filosofie de la Moscova. "Diferenţele sociale pe care Tolstoi le denunţa sunt în continuare enorme. Este o istorie tragică ce se repetă în Rusia", mai spune Bassinski.
LEV TOLSTOI sau contele Lev Nicolaevici Tolstoi a fost un scriitor rus considerat de către critici ca fiind unul dintre cei mai importanţi romancieri ai lumii.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News