Decizia vine cu mai puţin de o lună înainte ca judecătorii să decidă dacă procurorii vor ancheta o acuzaţie asemănătoare, care planează asupra premierului Victor Ponta. Hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa supremă.
Procurorii spun că lucrarea originală a lui Lev Tolstoi cuprinde 13 volume ce însumează 8.000 de pagini, iar probabilitatea ca doi traducători să selecteze, în mod independent, aceleaşi texte este aproape imposibilă.
Ei susţin că pentru a-şi ascunde plagiatul, George Stanca a semnat volumul cu un pseudonim sub care era totusi cunoscut în lumea literara şi a modificat începutul lucrării dar şi fiecare început de capitol.
Publicistul a semnat apoi un contract cu editura prin care îi ceda drepturile de autor asupra traducerii în limba rusă.
La rândul său, George Stanca susţine că a fost păcălit de editură să accepte plagiatul.
„Ce pot să vă spun este că a fost o manevră de vechea conducere a Adevărului în care eu trebuia să pic ca să salvez pe cineva. Întrucât conducerea a căzut, a căzut şi manevra. Am fost achitat”, a declarat George Stanca.
Publicistul a fost într-o primă fază achitat, dar obligat să plătească daune în valoare de 100.000 de euro. Avocatul său nu a fost mulţumit de decizie şi a făcut recurs, aşa încât instanţa supremă a decis rejudecarea cazului.
Cazul s-a întors la Curtea de Apel Bucureşti, la un alt judecător, care în urmă cu câteva luni a decis ca publicistul să rămână cu condamnarea de un an de închisoare cu suspendare.
Acesta este singurul caz de plagiat pentru care a fost dată o sentinţă de condamnare la închisoare. Nu este însă o decizie definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Şi premierul Victor Ponta aşteaptă o decizie din partea magistraţilor instanţei supreme. Pe 20 ianuarie aceştia vor decide dacă va exista o anchetă penală în cazul doctoratului pe care Victor Ponta l-a susţinut în 2003. În vara anului trecut Victor Ponta a fost acuzat că ar fi folosit în lucrarea sa de doctorat texte plagiate din alţi autori.
Un alt caz care a făcut istorie este cel al fostului ministru al Educaţiei, Ioan Mang. El şi-a dat demisia la numai opt zile după ce a fost numit, din cauza unor acuzaţii de plagiat. Consiliul de Etică a decis că Ioan Mang a copiat în mai multe lucrări pasaje scrise de alţii.
Suspiciuni au existat şi în cazul altui ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, dar acestea nu au fost confirmate.