Cel mai mare studiu privind demența, care s-a realizat sub forma unui joc video, a arătat că abilitatea de a te orienta scade odată cu înaintarea în vârstă. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat date de la 2,4 milioane de oameni care s-au jucat „Sea Hero Quest”, relatează BBC News.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Unul dintre primele semne ale bolii Alzheimer este lipsa orientării. Persoanele care dezvoltă această boală încep prin a se pierde în locuri pe care în mod normal le cunosc. Oamenii de știință au vrut să măsoare ritmul în care scade simțul orientării pentru a găsi o metodă prin care să diagnosticheze demența mai timpuriu.
Nordicii au simțul orientării cel mai bine dezvoltat
„Sea Hero Quest” este un joc de aventură pe mare, în care jucătorii încearcă să salveze amintirile pierdute ale unui marinar bătrân. Jucătorii se află într-o barcă pe care o navighează prin diverse oceane și pe lângă insule pustii. Jocul înregistrează anonim modul în care se orientează jucătorul și abilitățile sale de navigare pe măsură ce trece de la un nivel la altul. La unele nivele, jucătorii trebuie să se strecoare prin diverse ape și apoi să tragă cu un pistol de semnalizare în locul în care se află casa lor, la altele trebuie să memoreze modul în care sunt așezate mai multe geamanduri și apoi să navigheze în așa fel încât să nu le atingă.
Concluzia cercetătoriilor, după ce au analizat o parte din datele colectate, este că simțul orientării scade substanțial după anii adolescenței. Jucătorii în vârstă de 19 ani au reușit în proporție de 74% să tragă cu pistolul de semnalizare în locul corect, adică în punctul din care au plecat, dar precizia a scăzut în mod proporțional cu vârsta până când a ajuns la 46% în cazul persoanelor de 75 de ani.
Datele mai arată că bărbații se orientează puțin mai bine decât femeile și că statele nordice depășesc din acest punct de vedere toate celelalte țări. Nu se știe încă de ce sunt nordicii au un simț al orientării atât de dezvoltat. Cercetătorii au însă mai multe ipoteze: oamenii din țările nordice au o sănătate mai bună ca persoanele din alte țări și atunci simțul orientării și de navigație se păstrează mai mult timp sau există o genă „vikingă” care sporește aceste abilități.
Scopul cercetării este să dezvolte un mod de a diagnostica demența în stadiile sale incipiente, ceea ce nu se poate face acum. Cercetătorii implicați în studiu cred că cu aceste rezultate vor putea realiza un test care să depisteze demența mai timpuriu.
Un registru care să arată care este ritmul normal în care precizia compasului nostru intern scade, i-ar ajuta pe doctori să depisteze ce pacienți au semne de Alzheimer.
De asemenea, jocul este și un instrument care poate fi folosit de medici pentru a vedea în ce măsură studiile clinice pe pacienții care suferă de demență dau rezultate.
Cel mai mare experiment despre demență
Acest joc a pus la dispoziția cercetătorilor un număr de date fără precedent până acum în istoria cercetării. Pentru a colecta informațiile de la 2,4 milioane de oameni, cercetătorii ar fi trebuit să petreacă 9.400 de ani în laborator.
Ce este demența?
Demenţa este o boalǎ care apare ca urmare a afectǎrii creierului. Ea se caracterizatǎ printr-un declin progresiv al funcţiilor mintale. Sunt afectate memoria, limbajul, intelectul, abilitǎţile sociale, reacţiile emoţionale, modul de comportare. Pe mǎsura evoluţiei bolii se reduce posibilitatea persoanei de a realiza activităţile de fiecare zi. Simptomele particulare şi evoluţia ei pot fi destul de diferite de la o persoană la alta, potrivit Societății Române Alzheimer.
Demenţa este o boală destul de frecventă la persoanele în vârstă. Ea apare la 1 din 15 persoane de peste 65 de ani şi la 1 din 4 persoane de peste 85 de ani.
Există mai mult forme de demenţă: de tip Alzheimer, vasculară, fronto-temporală, cea legată de consumul abuziv de alcool, cea cu corpi Lewy.