Beijingul e într-o misiune oficială să le provoace durere americanilor. Giganţii IT au fost tăiaţi de pe lista guvernului şi înlocuiţi cu mii de companii chinezeşti, de regulă de mici dimensiuni. Victima principală e Cisco. Avea 60 de produse pe lista de achiziţii acceptate a guvernului. Acum are zero. Apple, Citrix şi McAfee, firma de securitate a celor de la Intel - toate au fost eliminate de pe listă.
Chinezii s-au supărat când Edward Snowden a anunţat că NSA folosea serverele Cisco pentru a-şi spiona adversarii. Între 2012 şi 2014 au scos de pe listă o treime din companiile IT din străinătate. Numărul firmelor străine care vindeau produse de securitate a scăzut cu două treimi. Anul trecut, în birourile funcţionarilor a fost interzis sistemul de operare Windows, însă suspiciunile nu sunt doar la adresa americanilor. Şi ruşii de la Kaspersky au căzut în dizgraţie. Noii favoriţi „made in China” ar putea fi însă o uşă larg deschisă pentru hackeri şi spioni.
Paul Carsten, corespondent Reuters: „Unii experţi spun că e un risc enorm. China se împuşcă în picior singură în ceea ce priveşte securitatea naţională, fiindcă renunţă la echipamente străine, adesea mai bune şi mai sigure, în favoarea unor producători autohtoni exclusiv pentru că sunt din China.”
IT-iştii americani nu sunt încălziţi prea tare de vulnerabilitatea Chinei, atâta vreme cât pierd o piaţă uriaşă. China e cheia creşterii pentru companiile de tehnologie din America, dar dacă guvernul a devenit neprietenos, firmelor le rămâne să se concentreze pe piaţa privată, care nu e de ignorat.
Paul Carsten, corespondent Reuters: „Piaţa consumatorilor în China nu numai că e în creştere, dar e mai puţin influenţată de capriciile guvernului şi ale statului în general.”
E însă o situaţie în care scapă cine poate. Apple are noroc fiindcă vinde calculatoare şi telefoane, dar Cisco nu vinde sisteme de management al informaţiei chinezilor de rând. Şi din îndepărtarea firmei de pe lista guvernului câştigă Huawei, cel mai mare competitor al celor de la Cisco, la rândul lui scos de pe lista guvernului american tot din motive de securitate. Însă fobiile guvernelor pot fi mai mult decât o poveste cu spioni. Surse de la Beijing au declarat pentru Reuters că de fapt China vrea să alimenteze cu bani companiile din ţară, iar scopul ultim e să le ajute să se extindă în piaţa globală. E imposibil de dezlegat efortul Chinei de a contracara spionajul american de ambiţia de a-şi ajuta industria IT să concureze cu cea americană.