Târgul a fost inaugurat aseară de cancelarul german Angela Merkel şi de premierul britanic David Cameron, a cărui ţară este invitată de onoare a evenimentului. Cei doi lideri au lansat o iniţiativă comună, pentru dezvoltarea unei reţele de internet mobil de mare viteză, 5G, în Europa.
Participanţii la ceremonie au fost salutaţi de un robot umanoid în limbile engleză, germană, franceză, spaniolă şi germană. Într-o atmosferă festivă, care a îmbinat muzica şi tehnologia de ultimă oră, premierul David Cameron a anunţat un proiect de anvergură, la care vor lucra trei universităţi de prestigiu din Marea Britanie şi Germania.
„Cu reţeaua 4G, un film de 800 de megabiţi este încărcat în 40 de secunde. Cu 5G, acest lucru se va întâmpla într-o secundă. Este o realizare pe care şi-o doresc cercetătorii din lumea întreagă.”, a precizat David Cameron, premierul Marii Britanii.
Parisul şi Londra vor să o ia înaintea Coreei de Sud, care a alocat deja un miliard de dolari pentru realizarea reţelei 5G.
Anul acesta târgul CeBIT se axează pe dezvoltarea capacităţii de a folosi volume imense de date, rapid şi cu responsabilitate. Deloc întâmplător, cancelarul Angela Merkel a lansat un apel pentru reformarea legislaţiei internaţionale privind protecţia datelor, pe fondul scandalului de anul trecut, legat de spionajul efectuat de Agenţia americană de Securitate Naţională asupra comunicaţiilor electronice.
„Fără să ne dorim să punem presiune asupra parteneriatului transatlantic pentru comerţ şi investiţii, este imperios necesar ca aceste chestiuni să fie discutate cu partenerii noştri americani.”, a afirmat cancelarul german Angela Merkel.
La târgul de la Hanovra participă 3.400 de firme din 70 de ţări. Expoziţia se va încheia pe 14 martie, iar până atunci peste 230.000 de oameni sunt aşteptaţi să viziteze standurile CeBIT.