2.0. YotaPhone, smartphone-ul rusesc cu două ecrane
Gadgetul este în esenţă o combinaţie dintre două device-uri: un telefon Android cu LTE şi un ecran LCD de 4.3 inchi şi un e-reader pe cealaltă parte.
Yota este aşadar un device are îşi propune să combine mobilitatea şi funcţionalităţile unui smartphone cu durata mare de viaţă a bateriei unui e-reader cu e-ink.
Inginerii ruşi de la Yota Devices au trecut cu bine peste numeroasele provocări tehnice pe care le-a presupus construcţia unui astfel de device, iar fructul muncii lor s-a lansat săptămâna aceasta pe piaţa europeană pentru preţul decent de 499 de euro. Ce-i drept nu este o sumă mică, dacă este e să ne uităm exclusiv la specificaţii cum ar fi rezoluţia de 720p a LCD-uli sau procesorul Snapdragon mediocru. Totuşi, având în vedere cât de inovator şi unic este acest device pe piaţă, suma nu mai pare atât de mare.
Primul lucru pe care îl observi atunci când te uiţi la telefonul Yota este că este mult mai mare şi greu decât te-ai aştepta de la un smartphone, mai ales când ne gândim la diagonala modestă de 4,3 inchi a eranului.
Din fericire, însă, nu este atât de mare încât să devină inconfortabil. Cel de-al doilea display contribuie cu siguranţă la greutatea de 146 de grame a telefonului precum şi grosimea de aproape 10 mm a device-ului. Totuşi, aceste dimensiuni sunt păcălite de suprafaţa puțin curbată a ecranului e-ink, care permite designului să fie mai elegant şi mai puţin masiv.
Telefonul nu dispune de nicio bucată detaşabilă. Carcasa fină din plastic mat nu permite nicio altă intrare în afara cartelei SIM, care este într-un mod ingenios acoperită de butonul de power. Pe partea din stânga a telefonului se află şi un jack standard de căşti de 3,5 mm şi un slot microUSB în partea de jos.
Finisajele din jurul ecranelor GorilaGlass sunt mult mai bine construite decât în prototipul pe care l-am văzut pentru prima dată la CES anul trecut.
Ambele display-uri sunt cât e poate de decente. Niciunul nu va impresiona însă, LCD-ul are unghiuri bune de vizualizare iar ecranul e-ink are un constrast cel puţin satisfăcător. Printr-un sistem ingenios care acum este subiectul unui patent, inginerii de laYota au reuşit să disipe o parte din căldură emanată de procesorul Snapdragon astfel încât această să nu deranjeze micile particule magnetice care formează imaginile pe ecranul e-readerului.
Telefonul este extrem de intuitiv. CEO-ul companiei Yota Devices ne asigura că odată ce te-ai logat cu contul de Google o să dureze doar câteva secunde până când să îţi dai seama cum să muţi calendarul zilnic pe display-ul din spate care stă mereu pornit.
Telefonul pune la dispoziţie utilizatorilor un tutorial scurt dar eficient care acoperă partea de navigare şi informaţii despre mutarea diferitelor date pe ecranul e-ink. Navigarea se realizează prin intermediul swipe-urilor pe partea capacitivă de la baza fiecăruia dintre display-uri, ceea ce este foarte avantajos, deoarece un utilizator poate folosi aceleaşi gesturi pentru fiecare parte a telefonului.
Transferarea informaţilor pe partea din spate a telefonului se face prin intermediul unui buton aflat în partea din dreapta a aplicaţiilor customizate să suporte această funcţie. Printre acestea se numără şi un agregator al platformelor sociale, un notepad şi un calendar. Utilitatea ecranului e-ink se extinde, astfel, mai departe de cititul cărţilor sau al revistelor până la a fi un minicarnețel ce poate fi pornit în permanență, care să conţină toate întâlnirile, remider-ele sau notiţele dintr-o anumită zi.
Telefonul pare să se mişte extrem de rapid şi fluid după primele teste realizate, însă mai avem puţin de aşteptat până când ne vom juca şi noi cu el şi să ne facem o impresie mai atentă.
Preţul de 500 de euro sau 675 de dolari nu descurajează. Şi asta a fost explicată foarte bine de CEO-ul companiei Yota, Vlad Martynov. Când acesta a fost rugat să compare device-ul cu un smartphone precum Nexus5 care costă numai 360 de euro, răspunsul lui a fost simplu. Peste 20% din preţul telefonului se datorează celui de-al doilea display şi toate eforturile pe care le implică acesta. Una dintre probe a fost cu antenele de transmisie a convorbirilor care au trebui construite astfel încât să nu interfereze cu particulele magnetice e-ink. Cu siguranţă un alt motiv pentru preţul puţin cam piperat la prima vedere este că Yota Devices nu este o companie suficient de cunoscută pentru a negocia deal-uri avantajoase cu furnizori precum Qualcomm.
În ale cuvinte, aceste costuri sunt inevitabile pentru prima veriune a telefonului Yota şi discuţia se rezumă la cât de mulţi oameni vor fi dispuşi să plătească această sumă pentru a face parte din această călătorie încă de la început. Dacă nu se găsesc însă suficienţi cumpărători pentru a transforma noul Yota într-un succes, Martynov spune că sunt pregătiţi să ofere un preţ mai bun pentru a doua generaţie a telefonului.
- Etichete:
- pret
- prototip
- caracteristici
- yota
- yotaphone
- yota devices
- doua ecrane
- caracteristici yotaphone
- yota phone
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News