Telefoanele fixe fără fir, electronicele şi chiar simplele monitoare pentru bebeluşi care nu sunt omologate în Europa bruiază semnalul din România. Concret, ele funcţionează pe aceleaşi benzi de frecvenţă cu cele pe care le au operatorii de telefonie mobilă de la noi din ţară. Specialiştii avertizează: nu folosiţi astfel de dispozitive pentru că sunt situaţii în care semnalul ar putea fi atât de bruiat încât nu veţi putea suna, în caz de urgenţă, nici măcar la 112.
„Acum este un DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications - n.r.) conectat, care a emis şi îmi afectează comunicaţiile mobile care se desfăşoară în acest moment pe site-ul din zonă”, explică un specialist.
Asta înseamnă că, pe o rază de aproape 500 de metri, telefoanele mobile ar putea deveni inutilizabile. Traficul de date scade considerabil. La fel şi semnalul. Iar dispozitivele care pot afecta reţeaua de telefonie sunt diverse.
„Vorbim în special despre telefoanele DECT (fără fir, n.r.), dar şi despre alte dispozitive care emit unde radio, cum ar fi telecomenzi, drone, chiar şi unele jucării şi monitoare pentru bebeluşi. În special, telefoanele dect produc cele mai mari bruiaje pentru că folosesc o putere de emisie mai mare”, spune Cătălin Neagoe, operator telecomunicaţii.
Iar lista poate continua: vorbim despre toate electronicele care funcţionează automat. Explicaţia este simplă: toate aceste dispozitive cumpărate din afara Uniunii Europene funcţionează pe unde radio, care se suprapun cu cele de telefonie mobilă din ţara noastră. Iar consecinţele pot fi grave, avertizează specialiştii.
„Un operator pentru dezvolatarea reţelei utilizează o bandă de frecvenţă care în SUA, Canada, Asia, este utilizată pentru DECT6. Pentru telefoanele dect fără fir. Un telefon dect poate bruia inclusiv apelul la serviciul de urgenţă 112”, spune Cristin Popa, director executiv ANCOM.
„Recomandăm întotdeauna utilizatorilor să verifice pe etichete marcajul de conformitate europeană, care este compus din două litere, C şi E, aflat pe spatele acestor dispozitive”, spune Cătălin Neagoe, operator telecomunicaţii.
Numărul reclamaţiilor venite de la clienţi s-a dublat în ultima perioadă. Aşa că specialiştii Autorităţii Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații fac controale şi monitorizări periodic. De la începutul anului până acum 700 de astfel de dispozitive au fost găsite în locuinţele românilor, 80 dintre ele numai în Bucureşti.
„Găsim semnalul după care trebuie să mergem să identificăm la nivel de apartament, dar este destul de complicat având în vedere ne ducem la un utilizator care nu este informat, nu ştie cine cine îi sună la uşă”, spune Cristin Popa, director executiv ANCOM.
Cei care au astfel de dispozitive şi refuză să le scoată din funcţiune riscă sancţiuni cuprinse între 500 şi 5.000 de lei.