Franța se alătură SUA în noua cursă a explorării spațiului. Parisul a semnat „acordurile Artemis”

Data actualizării: Data publicării:
Stațai spațială care va fi construită pe orbita Lunii,
Stațai spațială care va fi construită pe orbita Lunii, Foto: NASA

Franţa s-a alăturat marţi programului de explorare a Lunii condus de Statele Unite, prin semnarea „acordurilor Artemis”, care prevăd în special crearea de „zone de securitate” pentru protejarea resurselor extraterestre, relatează AFP.

Franţa devine astfel cea de-a 20-a ţară, după țări precum Canada, Japonia, Regatul Unit, Ucraina, Israel, Emiratele Arabe Unite sau Brazilia, care se alătură acestui nou val de explorare paşnică a spaţiului, a afirmat Centrul Naţional de Studii Spaţiale (CNES), agenţia spaţială franceză.

Philippe Baptiste, preşedinte al CNES, a semnat la Washington, în prezenţa administratorului NASA, Bill Nelson, textul declaraţiei cunoscute sub numele de acordurile Artemis. Programul american îşi propune să trimită din nou astronauţi pe Lună în jurul anului 2025, la mai bine de 50 de ani după misiunea Apollo 11.

De asemenea, acesta prevede construirea unei staţii pe orbita lunară începând din 2024, Lunar Gateway, care va servi drept releu în timpul călătoriilor între Pământ şi satelitul său natural.

Acordurile Artemis reprezintă un set de acorduri bilaterale cu Statele Unite, care se bazează pe tratatul internaţional din 1967 ce guvernează spaţiul cosmic.

Atât pentru comunitatea noastră ştiinţifică, cât şi pentru industria noastră, acest nou cadru va permite să facem faţă noilor provocări şi să ne numărăm în continuare printre marile puteri spaţiale, a afirmat Philippe Baptiste, citat de Agerpres.

Citește și: Spațiul, noua frontieră. De ce testează Rusia, SUA ori China arme antisatelit și cum se încearcă „militarizarea” orbitei terestre

Câteva principii la care aderă țările, aplicabile activităţilor lor viitoare pe Lună, dar şi pe Marte sau asteroizi: 

  • transparenţa misiunilor,
  • interoperabilitatea sistemelor, 
  • ajutorul personalului în caz de primejdie, 
  • schimbul de date ştiinţifice,
  • conservarea siturilor istorice.

O măsură mai controversată prevede posibilitatea delimitării zonelor de securitatepentru a evita interferenţa dăunătoarea unei terţe părţi, în special pentru protejarea exploatării resurselor, cum ar fi apa selenară. Cu toate acestea, tratatul din 1967 interzice orice însuşire naţională a acestor resurse.

După analiza noastră, acordurile Artemis nu sunt în contradicţie cu tratatul din 1967, a declarat Pascale Ultré-Guérard, directoare adjunctă de programe în cadrul departamentului de strategie al CNES.

Textul ajută la cimentareaangajamentului Franţei faţă de explorarea selenară, a adăugat ea. De exemplu, modulul Esprit de comunicare şi alimentare cu combustibil al Lunar Gateway urmează să fie proiectat în Franţa de Thales Alenia Space.

Textul, dezvăluit de Statele Unite în 2020, nu a fost semnat de China şi Rusia, ţări care intenţionează să-şi construiască împreună propria staţie de cercetare pe Lună.

România a semnat în luna martie Acordurile Artemis ale NASA pentru programul de explorare lunară

Pe 1 martie 2022, România a devenit cel de-al 16-lea stat care a semnat Acordurile Artemis, afirmându-și angajamentul față de un set comun de principii care ghidează cooperarea între națiunile care participă la explorarea spațială în secolul XXI.

„Acum, mai mult ca niciodată, este important să lucrăm împreună dincolo de granițele internaționale pentru a consolida parteneriatele și pentru a asigura utilizarea spațiului cosmic în scopuri pașnice”, a spus administratorul NASA Bill Nelson. „Aderarea României la Acordurile Artemis este un pas important către realizarea acestui obiectiv. SUA se bucură de relații diplomatice cu România de mai bine de 140 de ani, iar NASA salută spiritul de explorare pe care România îl poate aduce în spațiu, pe măsură ce trasăm împreună acest nou curs”, a adăugat Nelson.

Acordurile au fost semnate din partea României de preşedintele şi directorul executiv al Agenţiei Spaţiale a României, Marius Ioan Piso.

Acesta a spus că „printre beneficiile clare care rezultă din participarea la acest program unic”, tânăra generație poate fi îndrumată către știință, descoperire și inovație.

Citește și: Planul Chinei de a ajunge dincolo de Lună și Marte

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia după chipul căreia a fost creată Statuia Libertății. Cum arăta muza celui mai cunoscut simbol al...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Fotografie articol RM_main photo
A rămas însărcinată la trei luni după îndepărtarea unui fibrom uterin de 13 cm
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...