Un cercetător australian susține că a rezolvat misterul Triunghiului Bermudelor. Cum se explică toate disparițiile

Data actualizării: Data publicării:
Ilustrație cu fenomenele misterioase din Triunghiul Bermudelor
Schimbărilor bruște de vreme, nivelul apei variat și condițiile complciate de navigare au făcut ca această zonă din Oceanul Atlantic să fie supranumit „Triunghiul Diavolului”. Foto: Profimedia Images

Triunghiul Bermudelor a fost de mult timp sursa superstițiilor, mulți adepți ai teoriilor conspirației susținând că motivul pentru care atât de multe vase și avioane au dispărut în această regiune din Oceanul Atlantic este unul ce ține de domeniul supranaturalului. Un om de știință din Australia are însă o altă explicație, informează Fox News.

Aflat între statul american Florida, Insulele Bermude și Puerto Rico, această întindere oceanică supranumită „Triunghiul Diavolului” este vulnerabilă în fața schimbărilor bruște ale condițiilor meteorologice, a nivelului variat al apei și a condițiilor complicate de navigare.

Cercetătorul australian Karl Kruszelnicki, însă, este de părere că explicația reală nu are nicio legătură cu supranaturalul, ci este o problemă de „probabilitate”, potrivit Popular Mechanics.

triunghiul-bermudelor-hartă
Triunghiul Bermudelor se află între statul american Florida, Insulele Bermude și Puerto Rico. Foto: Profimedia Images

„Numărul de vase și avioane care au dispărut în Triunghiul Bermudelor este același ca în orice altă parte a lumii din punct de vedere procentual”, a spus acesta pentru The Independent.

Kruszelnicki și-a exprimat părerea în legătură cu acest caz de mai multe ori, subliniind faptul că erorile umane și condițiile meteo proaste au dus cel mai probabil la acele dispariții care au contribuit la superstițiile legate de Triunghiul Bermudelor, inclusiv în cazul zborului 19 care a dispărut în 1945.

Zborul 19 a reprezentat un grup de cinci aeronave Navy Avenger ale Marinei Statelor Unite ale Americii care au dispărut fără urmă în timp ce zburau în largul coastei Floridei pe data de 5 decembrie 1945.

Asociația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) susține explicația lui Kruszelnicki, scriind într-un raport din 2010 că „nu există nicio dovadă că disparițiile misterioase ar avea loc cu o frecvență mai mare în Triunghiul Bermudelor decât în oricare altă zonă mare și foarte circulată a oceanului.”

Un OZN atacă o navă militară în largul oceanului
Disparițiile misterioase ale mai multor vase și avioane în Triunghiul Bermudelor au alimentat nenumărate teorii ale conspirațiilor preferate de adepții explicațiilor supranaturale. Foto: Profimedia Images

NOAA consideră condițiile de mediu ca fiind explicația cea mai bună pentru disparițiile din Triunghiul Bermudelor, scoțând în evidență tendința curentului oceanic Gulf Stream de a provoca schimbări violente de vreme, numărul mare de insule din Marea Caraibilor care fac navigarea în zonă foarte complicată și anomalia magnetică ce face ca busolele să indice nordul geografic în loc de cel magnetic, ceea ce creează confuzie pentru navigatori.

„Marina SUA și Garda de Coastă a SUA susțin că nu există nicio explicație supranaturală pentru dezastrele petrecute în largul oceanului”, a scris NOAA. „Experiența lor le sugerează că forțele combinate ale naturii și erorile umane depășesc chiar și cele mai incredibile [teorii] științifico-fantastice”.

În mod similar, casa de asigurări Lloyd de la Londra a susținut o explicație asemănătoare încă din anii '70.

Cu toate acestea, teoriile conspirației persistă. Monștri marini, extratereștri și chiar prăbușirea insulei Atlantida la fundul oceanului sunt variante care continuă să fie abordate în cărțile, serialele și filmele realizate pe tema Triunghiului Bermudelor.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Eros Ramazzotti, apariție rară în public. Starul italian în vârstă de 61 de ani, fotografiat pe străzile din...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
ADEVERINȚA care asigură o creștere de pensie la Mica Recalculare. Ce venituri nepermanente contează?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”