Studiu. Oamenii şi-ar fi atins deja limita maximă de longevitate
Data publicării:
Specia umană ar putea să îşi fi atins deja limita maximă de longevitate. Asta pentru că, de aproximativ două decenii, speranţa maximă de viaţă a oamenilor a încetat să mai crească şi nu mai depăşeşte vârsta de 115 ani, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Statele Unite, informează BBC citat de News.ro.
Concluziile din studiul cercetătorilor americani, publicat în revista Nature, au fost obţinute prin analizarea datelor din ultimele decenii referitoare la longevitatea umană.
Savanţii spun că, deşi este posibil ca un număr extrem de mic de oameni să trăiască mai mult de 115 ani, şansele ca acest fapt să se întâmple sunt atât de mici, încât ar trebui să fie analizate populaţiile de pe 10.000 de planete asemănătoare Terrei pentru a descoperi o persoană în vârstă de 125 de ani.
Însă, în timp ce unii oameni de ştiinţă au lăudat studiul, alţii au spus că el reprezintă ”o caricatură jalnică”.
Speranţa de viaţă a oamenilor a crescut fără încetaare începând din secolul al XIX-lea, datorită vaccinurilor, antibioticelor, naşterilor mai sigure şi progreselor medicale făcute în lupta împotriva unor boli mortale precum cancerul şi maladiile cardiace.
Savanţii din New York au analizat datele furnizate de Human Mortality Database şi decesele super-centenarilor (persoane care depăşesc vârsta de 110 ani) din Franţa, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite.
Potrivit acestor date, ritmul de creştere a speranţei de viaţă a încetinit foarte mult în rândul persoanelor centenare şi că vârsta maximă la care se înregistrează decesul acestora s-a plafonat în ultimele două decenii în jurul vârstei de 115 ani.
Profesorul Jan Vijg, unul dintre cercetătorii de la Albert Einstein College of Medicine din New York, a declarat pentru BBC News: ”În cazul persoanelor de peste 105 ani, am observat foarte puţine progrese, iar acestea ne spun că ne apropiem cel mai probabil de limita de longevitate a vieţii umane”.
”Pentru prima dată în istorie am putut să observăm acest fapt. Se pare că speranţa de viaţă maximă - acest plafon, această barieră - este de 115 ani. E aproape imposibil să ajungi mai departe de atât. Ar fi nevoie de 10.000 de lumi ca a noastră pentru a găsi un individ care să trăiască până la 125 de ani - aşadar, vorbim despre o şansă foarte mică”, a adăugat acelaşi cercetător.
Jeanne Calment s-a apropiat de acel prag. Cea mai vârstnică persoană din toate timpurile, a cărei vârstă a putut fi dovedită cu documente oficiale, avea 122 de ani atunci când a murit în 1997. Jeanne Calment, o legendă a longevităţii franceze, s-a născut înainte ca Turnul Eiffel să fie construit şi l-a întâlnit pe pictorul Vincent van Gogh.
De atunci, nimeni de pe Terra nu s-a mai apropiat de acea vârstă venerabilă.
Cercetătoarea Linda Partrige, directorul UCL Institute of Healthy Ageing, spune că ”este logic să existe” o limită a speranţei de viaţă.
”Deşi acest studiu interesant descrie ceea ce se întâmplă în lume, el nu descrie ceea ce se va întâmpla”, a declarat ea pentru BBC.
Persoanele centenare analizate în acest studiu au fost afectate de malnutriţie şi de boli infecţioase în copilărie, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Variola a fost declarată eradicată abia în 1980.
”Era cu siguranţă o epocă foarte diferită în comparaţie cu lucrurile prin care trec în prezent cohoardele de nou-născuţi, deşi situaţia lor de azi este mai degrabă negativă, deoarece mulţi copii au crescut devenind obezi, iar acest flagel reduce destul de mult speranţa de viaţă”, a adăugat Linda Partrige.
Pragul de 115 ani pare să fie unul prea ridicat, consideră profesorul James Vaupel, directorul Institutului Max Planck pentru Cercetări Demografice.
El consideră că acest studiu reprezintă o ”caricatură jalnică” şi că, în trecut, oamenii de ştiinţă au anunţat că limita de longevitate era de 65, 85 şi 105 ani, însă viaţa le-a dovedit că s-au înşelat de fiecare dată.
”În această saga a părerilor de rău, cei convinşi că există limite iminente nu au utilizat datele demografice şi statistice pentru a-şi testa ipotezele despre limita speranţei de viaţă - în schimb, au folosit metode retorice, deficiente şi grafice drăguţe pentru a încerca să demonstreze validitatea sentimentelor lor de dezamăgire. Acest studiu nu aduce nimic nou prin prisma cunoştinţelor ştiinţifice în privinţa vârstei maxime până la care vom trăi”, a spus cercetătorul James Vaupel.
Mai multe experimente, realizate pe animale care trăiau în condiţii ideale, au sugerat că speranţa de viaţă are într-adevăr o limită.
Jay Olshansky, profesor la Universitatea Illinois din Statele Unite, spune că şoarecii tind să trăiască până la 1.000 de zile, câinii până la 5.000 de zile, iar ”omenirea se apropie de o limită naturală a vieţii”.
Limitarea longevităţii pare să aibă legătură cu faptul că specia umană nu a evoluat pentru a trăi până la vârste extreme.
Milioanele de ani de selecţie naturală i-au determinat pe oameni să supravieţuiască, să crească şi să se reproducă în timpul tinereţii.
Ceea ce se petrece în corpul uman după o jumătate de secol sau mai târziu - la vârste pe care strămoşii noştri nu le-au atins niciodată pe parcursul istoriei evolutive a speciei umane - reprezintă efecte secundare ale instrucţiunilor din ADN-ul uman şi care sunt importante în timpul tinereţii.
Orice încercare de a creşte speranţa de viaţă va avea nevoie de o abordare care să meargă dincolo de tratarea bolilor şi să trateze problematica vârstei în fiecare celulă din corp.
”Pentru a obţine speranţe de viaţă maximale de 120, 125 sau 130 de ani, trebuie să facem ceva cu adevărat fundamental. Trebuie să schimbăm întreaga hartă genetică a speciei umane, va trebui să dezvoltăm mii sau zeci de mii de medicamente. Procesul de îmbătrânire este atât de complicat, încât nu va fi posibil să schimbăm de o manieră substanţială această limită a longevităţii umane”, a explicat profesorul Jan Vijg.
Emma Morano, o femeie din Italia, în vârstă de 116 ani, deţine în prezent titlul de cea mai vârstnică persoană din lume.