Atunci când pregătim peştele, solzii ne dau cele mai mari bătăi de cap, iar satisfacţia este mare când reuşim să îi dăm jos şi să îi aruncăm.
Dar nu sunt chiar de aruncat, spun oamenii de ştiinţă singaporezi, pentru că ar fi o sursă foarte bună de colagen solubil în apă.
De două ori mai eficient şi mult mai ieftin decât cel provenit de la porci şi vite. Din 10 grame de solzi, adică de la unul sau doi peşti, se obţin aproximativ 200 de miligrame de colagen. Iar materialele necesare pentru recoltarea substanţei nu costă mai mult de patru dolari.
Experţii au scos substanţa din solzi, au prelucrat-o şi au aplicat-o şoarecilor de laborator. După un timp au observat că li s-a îmbunătăţit mecanismul de reparare şi regenerare a ţesuturilor afectate.
Pentru alte știri despre știință și tehnologieurmăriți pe Digi24, sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, cu Teodora Safta.Arhiva emisiunii „Jurnalul de științe” o găsiți aici.
Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.