11 alimente care te pot face să arăți mai tânăr

Data publicării:
GettyImages-140742743

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES


1. Uleiul de măsline extra virgin

Uleiul de măsline extra virgin este una dintre cele mai sănătoare grăsimi de pe pământ. Cercetările au arătat că acestea pot ajuta la prevenirea mai multor boli comune asociate cu înaintarea în vârstă. Scade tensiunea arterială, reduce riscul de boli de inimă, ajută la prevenirea sindromului metabolic și poate fi eficace în lupta împotriva cancerului. Uleiul de măsline poate ajuta piele să arate mai tânără. Studiile pe animale și de laborator sugerează că are puternice efecte antiinflamatore pentru piele și o poate proteja împotriva efectelor nocive ale soarelui. În plus, aproape 73% din uleiul de măsline conține grăsimi mononesaturate, care este asociat cu creșterea elasticității și fermității pielii. Două studii au analizat înregistrălile alimentare și chestionarele completate de adulți de vârstă mijlocie și vârsta a treia. S-a descoperit că cei care au consumat un aport mai mare de grăsimi mononesaturate din uleiul de măsline au avut mai puține daune severe provocate de soare.

2. Ceaiul verde

Ceaiul verde este bogat în antioxidanți, care protejează împotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile care se formează în metabolism ca răspuns la stres. Antioxidanții le schimbă structura, astfel încât radicalii liberi sunt în imposibilitatea de a provoca daune. Ceaiul verde este bogat în antioxidanți numiță polifenoli, care luptă împotriva diabetului, a bolilor de inimă, rezistenței la insulină și inflamaților. Polifenolii ajută și la protejarea colagenului, principala proteină din piele. Acest lucru poate reduce și chiar inversa parțial unele semne ale îmbătrânirii. Potrivit unui studiu, femeile cu arsuri solare pe piele care au fost tratate cu cremă de ceai verde și suplimente timp de opt săptămâni, au avut îmbunătățiri modeste asupra elasticității pielii.

3.Grăsimea de pește

Grăsimea de pește este cu adevărat un aliment anti-îmbătrânire. Grăsimile omega-3 sunt benefice împotriva bolilor de inimă, a inflamațiilor și a colitei ulcerative, printre multe alte boli. Sudiile sugerează că omega-3 ne protejează împotriva inflamațiilor și a rănilor provocate de expunerea la soare. Somonul, unul dintre cele mai populare tipuri de pește gras, are o componentă suplimentară care poate menține pielea mai sănătoasă și tânără. Conține un nutrient în pigmentul său portocaliu numit astaxantin, care este un antioxidant puternic.

4. Ciocolata neagră / Cacao

Profilul antioxidant al ciocolatei negre este mai puternic decât al fructele de acai, afinelor sau merișoarelor. Cercetătorii sugerează că poate reducere tensiunea arterială, crește sensibilitatea la insulină și îmbunătățește funcția și elesticitatea arterială. Ciocolata conține antioxidanți denumiți flavonoizi, care protejează pielea de arsurile solare. Cu toate acestea, cantitatea de flavonoizi variază semnificativ între diferite tipuri de ciocolată. Un studiu arată că cantitatea ridicată de flavonoizi din ciocolata neagră a dublat durata de timp în care oamenii pot sta la soare înainte de a începe să se înroșească. În alte studii care au comparat cacao cu o cantitatea ridicată de flavonoizi cu cea cu cantitate mai mică, s-a demonstrat că persoanele din grupurile cu flavonoizi ridicați aveau un flux sanguin mai bun la nivelul pielii și o îmbunătățire în grosime, hidratare și finețe. Amintiți-vă, cu căt e mai mare conținutul de cacao, cu atât mai mare e conținutul de flavonol. Deci, asigurați-vă că alegeți ciocolată cu cel putin 70% cacao în substanță solidă.

5. Legumele

Legumele au cel mai ridicat grad de nutrienți și sunt cele mai sărace în calorii. Acestea conțin antioxidanți care ajută la reducerea riscului de boli de inimă, cataractă și cancer. Multe legume sunt de asemenea bogate și în carotenoide, cum ar fi beta-carotenul. Acestea ne pot proteja împotriva radiațiilor solare și a radicalilor liberi. Unele dintre cele mai bune surse de beta-caroten sunt morcovii, dovleacul și cartofii dulci. De asemenea, multe legume sunt bogate în vitamina C, ceea ce este important pentru producția de cologen. În timpul unui studiu, le-a fost administrat subiecților 180 de mg de vitamina C pe zi timp de patru săptămâni, iar activitatea antioxidantă a pielii lor a crescut cu 37%. Legumele cu cel mai mare conținut de vitamina C includ legumele cu frunze verzi, ardeii grași, roșiile și brocoli. Într-un alt studii, cercetătorii au măsurat elasticitatea și alte calități ale pielii la mai mult de 700 de femei. Aceștia au descoperit că persoanele care au mâncat legume verzi și galbene au mai puține riduri.

6. Semințele de in

Semințele de in au beneficii uimitoare asupra sănătății. Ele conțin lignani, care pot reduce colesterolul, glicemia, nivelul de insulină și riscul de a dezvolta cancer la sân sau prostată. Sunt și o mare sursă de acid gras omega-3, care protejează pielea de radiațiile solare și reduce daunele arsurilor solare asupra pielii. În studiile controlate, femeile care au consumat semințele de in sau ulei de in timp de 12 săptămâni au arătat o îmbunătățire a hidratării și catifelarii pielii.

7. Rodiile

Rodiile sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe. Activitatea antioxidantă pare a fi chiar mai ridiată decât cea a ceaiului verde. Rodiile scad inflamațiile, ajută la prevenirea daunelor provocate de nivelul de zahăr din sânge, și pot îmbunătăți rezultatele la pacienții cu cancer de colon. Consumul de rodie ajută la repararea pielii deteriorate și crește producția de colagen.

8. Avocado

Avocado este bogat în grăsimi bune pentru inimă, fibre și mai multe vitamine și minerale care sunt esențiale pentru sănătate. Sunt delicioase și extrem de versatile. În plus, fructele de avocado conțin compuși unici numiți alcooli grași polihidroxilați. Aceștia pot lupra împotriva inflamației, protejând pielea de razele solare și ajută șa repararea ADN-ului. Conținutul lor ridicat de grăsimi mononesaturate, luteină și zeaxantină oferă piele suplimentară și protecție ADN-ului.

9. Roșiile

Roșiile au un număr impresionant de beneficii asupra sănătății, iar multe pot fi atribuite conținutului lor ridicat de licopen. Licopenul este un tip de carotinoide și reduce riscul de boli de inima, accidente vasculare cerebrale și cancerul de prostată. De asemenea, studiile arată că acesta poate proteja pielea de razele dăunătoare ale soarelui. Potrivit unui studiu, femeile care au mâncat un amestec de alimente bogate în licopen si alți antioxidanți din plante au avut o scădere măsurabilă în profunzime a ridurilor după 15 săptămâni. Gătitul roșilor cu grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, crește în mod semnificativ absorbția licopenului în corp.

10. Mirodeniile

Condimente au proprietăți mai mari decât doar să adăuge savoare mâncării. Acestea conțin diferiți compuși de plante care pot avea efecte benefice asupra sănătății dumneavoastră. Cercetătorii sugerează că unele condimente ajută pielea să arate mai tânără. S-a demonstrat că scorțișoara crește producția de colagen, ceea ce poate duce la o mai mare fermitate și elasticitate a pielii. În plus, cercetările sugerează că capsaicina, care se găsește în ardeiul iute, poate limita o porțiune legată de modificările de vârstă care apar în celulele pielii. Mai mult decât atât, ghimbir conține gingerol, compus cu efecte antiinflamatorii, care pot ajuta la prevenirea petelor de vârstă care se dezvoltă din cauza expunerii la soare.

11. Supa de oase

Supa de oase a devenit recent foarte populară în rândul oamenilor conștienți de sănătate. Este făcută din oase gătite (pui, porc, vita, pește) pentru o perioadă mai lungă de timp, eliberându-se astfel minerale și alte componente benefice. Printre aceste componente este și colagenul, care a fost acreditat având efecte benefice asupra sănătății musculare și osoase. Deși nu există nici o cercetare publicată despre supa de oase în sine, există dovezi care sugerează că colagenul din aceasta poate ajuta la reducerea semnelor de îmbătrânire. Când sunt fierte, colagenul se descompune în gelatină, care este bogată în trei aminoacizii (glicină, prolină și hidroxiprolină). Corpul poate absorbi acești aminoacizi și îi utilizeze pentru a forma noi rezerve de colagen în piele. Studiile controlate au arătat că consumul de colagen poate îmbunătăți elasticitatea pielii, umiditatea și fermitatea, în timp ce reduce ridurile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri