Epava Titanicului se descompune. Vasul ar putea deveni de nerecunoscut în următorii ani

Data actualizării: Data publicării:
nava titanic
Nava Titanic FOTO: Gulliver/ Getty Images

Epava Titanicului se deteriorează rapid şi ar putea să devină de nerecunoscut în curând, sunt de părere istoricii care o studiază, relatează BBC.

O echipă de exploratori ai oceanului care au inspectat epava Titanicului, aflată la aproximativ 4 kilometri adâncime în Oceanul Atlantic, spun că părţi ale sale au rămas în condiţie surprinzător de bună, însă altele au fost distruse complet.

Cel mai mare grad de deteriorare a fost observat la tribordul navei, pe partea camerelor echipajului.

Istoricul Parks Stephenson, specialist în istoria Titanicului, spune că a rămas surprins de gradul în care părţi ale navei au fost deteriorate: „Cada căpitanului este unul dintre locurile favorite ale entuziaştilor Titanicului. Acum, ea a dispărut”, spune Stephenson. „Întreaga cabină a căpitanului este în prag de colaps, iar atunci când se va prăbuşi va lua cu ea şi restul camerelor. Titanicul se întoarce la natură”, a adăugat acesta.

În acest moment, curenţii oceanici, coroziunea provocată de sare şi bacteriile care consumă metal sunt principalii responsabili pentru deteriorarea rapidă a epavei.

Titanicul se află sub ape de peste 100 de ani, la aproximativ 600 de kilometri de coasta Canadei. Celebrul vas de linie, cel mai mare la vremea lui, a lovit un iceberg în prima sa călătorie de la Southampton spre New York în 1912. Dintre cei 2200 de oameni de la bord, pasageri şi echipaj, au supravieţuit mai puţin de 700. Epava a fost descoperită de o echipă franco-americană de cercetători în 1985.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri