Video Atât de mult a scăzut nivelul Dunării, încât au ieșit la iveală epave ale unor nave scufundate în Al Doilea Război Mondial

Data actualizării: Data publicării:
Epava unei nave germane din timpul războiului, scufundată în Dunăre. Foto: Profimedia Images
Epava unei nave germane din timpul războiului, scufundată în Dunăre. Foto: Profimedia Images

Epavele unor nave naziste încărcate cu explozivi, scufundate în Dunăre în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au ieşit la iveală în apropierea oraşului-port Prahovo din Serbia, după seceta din iulie şi august, care a dus la scăderea nivelului fluviului, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Patru nave datând de dinainte de 1950 au ieşit, de asemenea, la iveală în Parcul Naţional Dunăre-Drava din Ungaria, în apropiere de Mohacs, unde nivelul Dunării era de numai 1,5 metri, marţi, ca urmare a valurilor de caniculă şi a secetei persistente din iulie şi august.

Navele descoperite în Prahovo se numără printre sutele de vase scufundate de-a lungul Dunării de flota de la Marea Neagră a Germaniei naziste în 1944, în timpul retragerii din faţa forţelor sovietice care înaintau, distrugând navele. Epavele pot îngreuna traficul fluvial în perioadele în care nivelul apei este scăzut.

Răspândite de-a lungul albiei fluviului, unele dintre nave au încă turete, punţi de comandă, catarge rupte şi carene strâmbe, în timp ce altele se află în mare parte cufundate în bancurile de nisip.

Endre Sztellik, paznic în Parcul Naţional Dunăre-Drava, a declarat despre una dintre nave: "Încă nu ştim exact ce este. Ceea ce este vizibil, un lucru nefericit, este că epava se diminuează pe măsură ce oamenii sunt interesaţi de ea şi bucăţi din ea dispar".

Aproape de un minim istoric

Nivelul Dunării a ajuns marţi la 1,17 metri în Budapesta, ceea ce se apropie de un minim istoric de aproximativ 0,4 metri, înregistrat în octombrie 2018. În timpul inundaţiilor, nivelul Dunării creşte mult peste şase metri.

"Europa de Est se confruntă cu condiţii secetoase critice, care afectează culturile şi vegetaţia", a indicat serviciul european pentru climă Copernicus pe site-ul său, în ultimul său raport privind seceta, publicat la începutul lunii.

Mult aşteptatele precipitaţii care au început luni ar putea conduce la creşterea nivelului Dunării până la aproximativ trei metri la Mohacs, până la sfârşitul săptămânii, apele fluviului putând acoperi din nou epavele.

 Nivelul celui mai lung fluviu din Polonia, Vistula, a scăzut la un nivel minim record, lăsând la vedere bancuri de nisip în Varşovia. Nivelul apei a fost atât de scăzut încât un elan a fost filmat în timp ce traversa cursul de apă, într-o secţiune a acestuia din mediul rural.

 

Editor : M.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...