Ucraina nu intenționează să construiască arme nucleare. „Nu avem, nu dezvoltăm şi nu dorim”, transmite guvernul de la Kiev

Data publicării:
Nuclear atomic bomb explosion, radioactive war weapon, contamination disaster, mushroom fireball
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Guvernul ucrainean a negat din nou planurile de a dezvolta arme nucleare după ce informaţii apărute în publicaţia britanică The Times sugerează că administraţia preşedintelui Volodimir Zelenski ar lua în considerare posibilitatea de a construi o bombă atomică rudimentară, care ar putea fi gata în câteva luni, în cazul în care noua administraţie a SUA îşi va retrage sprijinul militar pentru Kiev.

„Ucraina este ataşată respectării Tratatului de Neproliferare Nucleară; nu avem, nu dezvoltăm şi nu dorim sa dobândim arme nucleare", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Gheorghi Tihii, pe contul X al ministerului la o redistribuire a materialului jurnalistic din The Times, transmite joi EFE, potrivit Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ucraina, a adăugat Tihii, lucrează cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi este pe deplin transparentă în raport cu aceasta, ceea ce nu îi permite utilizarea materialelor nucleare în scopuri militare.

Speculaţiile despre presupusele planuri ale Kievului de a se dota cu arma nucleară au început în luna octombrie când Zelenski a declarat într-o conferinţă de presă că, la o întâlnire cu Trump, pe când era încă în campanie electorală, i-a transmis că alternativa la aderarea Ucrainei la NATO este să dezvolte arme nucleare.

Potrivit unui document al unui think tank ucrainean în colaborare cu consilieri ai administraţiei prezidenţiale de la Kiev şi la care The Times a avut acces, Ucraina ar fi în măsură să construiască în doar câteva luni o bombă nucleară rudimentară, de zece ori mai mică decât cea pe care SUA a aruncat-o asupra oraşului japonez Nagasaki pentru a pune capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

Conform informaţiilor publicate de ziarul britanic, acest plan ar putea fi activat dacă Trump îşi retrage sprijinul militar pentru Ucraina, aşa cum propun mulţi din anturajul său.

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri