Bacteriile sunt mai greu de ucis în spațiu, iar descoperirea modului în care spațiul cosmic modifică microbii va duce la dezvoltarea de antibiotice puternice pe Pământ.
Cercetarea bacteriilor în spațiu nu mai ține doar de filmele SF, ci este un mod de a cerceta cum sunt afectați microbii când sunt expuși într-un mediu fără gravitație și, mai ales, cum le crește rezistența la antibiotice.
Chiar dacă spațiul este un mediu steril, rachetele și habitate precum Stația Spațială Internațională sunt pline de microbi. Un detaliu extrem de important pentru sănătatea astronauților, scrie The Smithsonian.
Din cercetările anterioare se știa că bacteriile nu au șanse în fața antibioticelor standard de pe Pământ, însă acest lucru se schimbă în spațiu, ba chiar devin mai virulente. Tocmai de aceea, în 2004, au fost duse pe Stația Spațială Internațională mostre de E.coli.
Într-un studiu publicat săptămâna aceasta în revista Frontiere ale Microbiologiei, cercetătorii au demonstrat că microbii dezvoltă „mici trucuri” prin care fentează antibioticele. Cum? Devin mai mici.
Microbii de E.coli s-au micșorat cu până la 73% în spațiu, astfel aveau o suprafață mai mică care să fie expusă moleculelor provenite de la antibiotice.
În plus, membrana celulei de E.coli s-a îngroșat cu 25%, ceea ce a făcut mai dificilă penetrarea lor de către moleculele de antibiotic.
Și, poate cel mai înfricoșător, bacteriile de E.coli din spațiu au dezvoltat mici saci cu lichid în membranele lor, prin care au reușit să infecteze și mai bine celulele sănătoase.
Din cauza acestor aspecte, populația de E.coli a crescut de 13 ori mai repede decât mostrele de pe Pământ, în aceleași condiții – desigur, cu excepția lipsei gravitației.
Ceea ce înseamnă că „astro-bacteriile” vor putea îmbolnăvi și mai ușor oamenii și vor fi mai greu de combătut. Așadar, înțelegerea motivelor care au dus la aceste diferențe va ajuta microbiologii de pe Pământ să dezvolte noi metode de a combate bacteriile.