Zona cetății dacice Sarmizegetusa Regia va fi scanată din avion în vederea identificării principalelor obiective arheologice aflate sub pământ, astfel încât, în viitor, să poată fi elaborat un program concret de cercetare și conservare a sitului UNESCO din Munții Orăștiei, a declarat marți, pentru AGERPRES, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, Sorin Vasilescu.
„Dorim să facem o scanare la situl arheologic, astfel încât să știm care sunt obiectivele de sub pământ, pentru a putea face o cercetare arheologică în următorii ani. Este o scanare specifică, efectuată pentru siturile arheologice, care poate pătrunde sub nivelul solului, astfel încât să vedem vestigiile arheologice existente”, a spus reprezentantul CJ Hunedoara.
El a arătat că administrația județeană este preocupată de conservarea și protejarea cetății dacice Sarmizegetusa Regia. Din acest motiv, CJ Hunedoara va semna un contract cu Institutul Național al Patrimoniului (INP) pentru întocmirea documentației prin care autoritățile județene vor putea accesa ulterior finanțările necesare pentru lucrările de protejare a sitului în ansamblu sau pe obiective punctuale.
Conform vicepreședintelui CJ Hunedoara, până la jumătatea lunii iulie vor fi definitivate aspectele ce țin de cercetarea arheologică, pentru ca la sfârșitul lunii februarie 2018 instituția să poată depune prima cerere de finanțare în vederea conservării și protejării monumentului istoric.
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia este administrată de CJ Hunedoara din anul 2013, după ce a fost preluată, printr-o hotărâre de guvern, de la Ministerul Culturii.
Numărul turiștilor care au vizitat cetatea dacică Sarmizegetusa Regia în primele patru luni ale acestui an a depășit 10.000 de persoane, ceea ce înseamnă o creștere de aproape 2,5 ori comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Autoritățile din județul Hunedoara estimează că în acest an fosta capitală a Daciei va fi destinație pentru cel puțin 100.000 de turiști.
Sursa: Agerpres