Explicație uluitoare. Motivul pentru care pescarii Bajau rezistă 13 minute sub apă fără să respire

Data actualizării: Data publicării:
bajau_sea_nomads

Se spune că, în mod obișnuit, un om fără antrenament reușește să își țină respirația sub apă timp de circa două minute. Pescarii din populația Bajau din Asia de Sud-Est depășesc cu mult acest interval.

Surpanumiți „nomazii mărilor”, indigenii Bajau din Indonezia sunt veritabili oameni-amfibie. Aceștia reușesc să pescuiască la o adâncime de circa 70 de metri, fără echipament, doar cu forța plămânilor, cu o pereche de ochelari de înot (încropiți dintr-o bucată de lemn) și cu greutăți legate de picioare. 

Studiindu-i pe acești scufundători, cercetătorii au descoperit prima dovadă despre o adaptare genetică a ființei umane la un mediu acvatic de mare adâncime. Concluziile studiului au fost publicate joi în jurnalul de știință Cell.

Un indiciu concludent al acestei adaptări poate fi găsit la nivelul splinei. Pescarii Bajau au o dezvoltare excepțională a acestui organ.

Acești indigeni își petrec aproximativ 60% din durata unei zile scufundându-se în căutare de pești și fructe de mare (comportament similar vidrelor de mare) și reușesc performanța de a sta fără aer sub apă chiar și 13 minute, menționează în studiu oamenii de știință.

Cea care a fost intrigată de acest aspect a fost cercetătoarea americană Mellisa Ilardo. Aceasta a petrecut mai multe luni în Indonezia și a comparat populația Bajau cu aborigenii Saluan, care nu practică perscuitul subacvatic.

Ecografiile realizate pe mai mulți subiecți din cele două comunități indoneziene au arătat că splina indigenilor Bajau este cu circa 50% mai mare decât a aborigenilor Saluan.

Importanța splinei în timpul scufundării este aceea că eliberează mai mult oxigen atunci când organismul este supus unui factor de stres, cum se întâmplă atunci când ne ținem respirația prea mult timp.

Mărimea splinei, în cazul populației Bajau, nu vizează doar scufundătorii, ci și pe cei care nu practică acest tip de pescuit, a revelat o analiză ADN. Mai precis, conform analizei, indigenii Bajau prezintă 25 de modificări la nivelul genei PDE10A, gena considerată ca având un rol determinant în mărimea splinei.

Practic, spune Ilardo, mărimea splinei le permite pescarilor Bajau să coboare atât de adânc și să reziste atât de mult fără să respire sub apă. 

Importanța acestei descoperiri, în sens larg, este aceea ar putea accelera cercetările medicale privind modul în care corpul reacționează la lipsa de oxigen în diferite circumstanțe, cum ar fi intervențiile chirurgicale sau bolile de plămâni.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...