Cum să extragi metalele rare din bateriile vechi folosind bacterii. Premieră la Universitatea din Edinburgh

Data actualizării: Data publicării:
Baterii. Foto: Shutterstock
Baterii. Foto: Shutterstock

Premieră la Universitatea din Edinburgh. Bacteriile sunt folosite în premieră de o echipă de oameni de știință pentru recuperarea din baterii vechi a unor metale rare, care sunt esențiale pentru dezvoltarea tehnologiei ecologice, informează The Guardian. Cercetătorii susțin că fără ajutorul acestora am putea rămâne fără materii prime pentru a construi turbine, mașini electrice și panouri solare.

Lucrarea este condusă de oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh și vizează folosirea bacteriilor care pot extrage litiu, cobalt, mangan și alte minerale din bateriile vechi și din echipamentele electronice aruncate.

Metalele rare și scumpe, dar esențiale

Aceste metale rare și scumpe sunt esențiale pentru fabricarea mașinilor electrice și a altor dispozitive de care depind dispozitivele de tehnologie ecologică - un aspect subliniat de profesorul Louise Horsfall, președintele catedrei de biotehnologie durabilă de la Edinburgh.

„Dacă vom pune capăt dependenței noastre de produsele petrochimice și ne vom baza pe electricitate pentru încălzire, transport și energie, atunci vom deveni din ce în ce mai dependenți de metale.

Toate sistemele fotovoltaice, dronele, mașinile de imprimat 3D, pilele de combustie pe bază de hidrogen, turbinele eoliene și motoarele pentru mașinile electrice necesită metale - multe dintre ele rare - care sunt esențiale pentru funcționarea lor”, a declarat Louise Horsfall.

„Nu ne permitem să le aruncăm, așa cum facem acum”

Cercetătorii au avertizat că principalele rezervele de elemente rare, precum și prelucrarea acestora, se află sub controlul Chinei. Astfel, susțin ei, este importantă crearea unei economii circulare în care să fie utilizate aceste minerale ori de câte ori este posibil, pentru că în caz contrar vor fi epuizate foarte repede.

„Există doar o cantitate limitată de aceste metale pe Pământ și nu ne mai putem permite să le aruncăm ca deșeuri, așa cum facem acum. Avem nevoie de noi tehnologii de reciclare dacă vrem să facem ceva în ceea ce privește încălzirea globală.”, a mai spus Louise Horsfall, potrivit The Guardian.

Unele bacterii pot sintetiza nanoparticule de metale

„Bacteriile pot efectua procese ciudate și minunate. Unele bacterii pot sintetiza nanoparticule de metale, de exemplu. Noi credem că fac acest lucru ca un proces de detoxifiere. Practic, ele se agață de atomii de metal și apoi îi scuipă sub formă de nanoparticule, astfel încât să nu fie otrăvite de aceștia.”, a adăugat profesorul.

Folosind astfel de tulpini de bacterii, Horsfall și echipa sa au luat deșeuri provenite de la baterii electronice și mașini, le-au dizolvat și apoi au folosit bacteriile pentru a se agăța de anumite metale din deșeuri și a le depozita sub formă de substanțe chimice solide.

„Mai întâi am făcut-o cu manganul. Mai târziu am făcut-o cu nichel și litiu. Apoi am folosit o tulpină diferită de bacterii și am reușit să extragem cobalt și nichel.”, au spus ei.

Bacterii modificate genetic, în planul cercetătorilor

În mod esențial, tulpinile de bacterii utilizate pentru a extrage aceste metale au fost cele naturale. În viitor, Horsfall și echipa sa intenționează să folosească versiuni modificate genetic pentru a crește producția de metale. „De exemplu, trebuie să putem extrage cobaltul și nichelul separat, ceea ce nu putem face în prezent.”, susțin ei.

Următoarea parte a procesului va fi demonstrarea faptului că aceste metale, odată eliminate din deșeurile electronice vechi, pot fi utilizate ca elemente constitutive ale unor baterii sau dispozitive noi.

„Atunci vom ști dacă contribuim la dezvoltarea unei economii circulare pentru a face față tehnologiilor ecologice. Noua legislație a decretat că, până în următorul deceniu, metalele reciclate vor trebui să fie utilizate la niveluri semnificative pentru fabricarea de noi dispozitive cu tehnologie ecologică. Aceste obiective vor fi greu de atins, iar bacteriile vor fi vitale în atingerea lor.”

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu