După trei zile pe orbită, capsula spaţială SpaceX Dragon a ajuns cu bine pe Staţia Spaţială Internaţională. Micul vehicul al companiei lui Elon Musk a adus provizii, dar şi daruri pentru cei şase astronauţi aflaţi la bordul staţiei.
SpaceX Dragon a transportat o încărcătură de peste 2,7 tone, inclusiv componente şi aparatură pentru experimentele ştiinţifice aflate în derulare. Pe lângă aprovizionarea tehnică, în Dragon s-au strecurat şi daruri de Crăciun pentru astronauţi: bunătăţi specifice mesei de sărbători în SUA, precum friptură de curcan, sos de coacăze şi prăjitură cu mere coapte, după cum a anunţat NASA.
SpaceX Dragon va rămâne andocată pe staţie timp de cinci săptămâni, după care se va întoarce la sol cu rezultatele experimentelor ştiinţifice realizate în spaţiu. Șase module sunt atașate în prezent de Stația Spațială, conform NASA:
Lansare cu peripeții pentru SpaceX Dragon
Lansarea, în noaptea de luni spre marți, a capsulei SpaceX Dragon nu a fost lipsită de peripeții și emoții. SpaceX a încercat - cum face la fiecare misiune - să aducă înapoi pe Pământ booster-ul rachetei. Aceasta este componenta care a propulsat capsula Dragon în spațiu și a ajutat-o să iasă de sub gravitația planetei, dar care apoi se desprinde și se întoarce pe Terra, într-un loc pre-stabilit, pe o platformă în ocean sau pe uscat. Booster-ul, care conține combustibilul necesar lansărilor și aterizărilor, este apoi recondiționat și folosit din nou.
Refolosirea booster-ului - cea mai costisitoare parte din construcția unei rachete - este o revoluție în domeniul aeronauticii. SpaceX este prima companie comercială sau de stat care a reușit această performanță, salvând în acest fel sute de milioane de dolari. În același timp a redus semnificativ costul misiunilor în spațiu.
Luni însă, lucrurile nu au mers până la capăt conform planurilor. Booster-ul folosit în această misiune era programat să aterizeze pe uscat, în Cape Canaveral, Florida. Însă, în timp ce plonja înapoi spre Pământ, cu combustibil rămas în rezervoare, un sistem crucial a refuzat să funcționeze. Momentul extrem de tensionat a fost surprins de camerele din sediul SpaceX din Hawthorne, California, care rulau live evenimentul, așa cum se întâmplă la fiecare misiune a companiei. Cu mai puțin de un minut înainte să ajungă înapoi pe Terra și la o viteză de câteva sute de kilometri pe oră, boosterul a început să „tremure” și să se învârtă necontrolat. Suficient pentru ca angajații SpaceX să intre în panică. Feed-ul live a fost întrerupt. Pentru câteva zeci de secunde a părut că booster-ul a fost scăpat de sub control de sistemele automatizate care controlează lansările și aterizările. Toată lumea se aștepta ca acesta să explodeze. Însă după câteva zeci de secunde de tensiune maximă, angajații SpaceX au sărit în sus de bucurie, ușurați.
Elon Musk a explicat mai târziu ce se întâmplase de fapt: SpaceX are un plan de back-up, pe care l-au și exersat în trecut. Booster-ul a „aterizat”, cât de ușor a putut având în vedere că pica din spațiu, în Oceanul Atlantic. „Falcon a aterizat pe apă. Pare să nu fie afectat și încă transmite date. Au fost trimise vase pentru recuperarea lui”, a scris CEO-ul SpaceX pe Twitter. Acesta a adăugat că booster-ul va fi folosit pentru o misiune internă.