Miliardarul Elon Musk şi-a reînnoit apelul ca germanii să voteze partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în alegerile din februarie, declanşând o controversă la Berlin, relatează sâmbătă dpa, potrivit Agerpres.
„Alternativa pentru Germania este ultima rază de speranţă pentru această ţară", a scris Musk într-un articol pentru ediţia de duminică a Die Welt, consultat în avans de dpa.
Editorialul vine la o săptămână după ce Musk a scris pe reţeaua X, pe care o deţine, că „doar AfD poate salva Germania".
În perspectiva alegerilor federale din 23 februarie, AfD este pe locul al doilea în sondaje, cu circa 19% din opţiunile de vot, în urma alianţei conservatoare CDU/CSU, creditată cu peste 30% din voturi.
Totuşi, toate partidele reprezentate în prezent în Bundestag au exclus orice cooperare cu AfD, care este monitorizat de serviciul de informaţii interne sub suspiciunea că este organizaţie de extremă dreapta.
Ce a mai scris miliardarul în articol
În articolul său, Musk explică faptul că el crede că AfD va avea poziţiile potrivite în chestiunile redresării economice a Germaniei, aprovizionării energetice şi controlului migraţiei. De asemenea, el susţine că vede AfD angajată faţă de ceea ce a numit „realism politic".
Musk scrie că „portretizarea AfD ca extremă dreapta este în mod clar falsă dacă se ia în considerare faptul că Alice Weidel, lidera partidului, are o parteneră de acelaşi sex din Sri Lanka! Vouă vi se pare cineva ca Hitler?".
Jan Philipp Burgard, viitorul redactor şef al Grupului Die Welt, a contrazis afirmaţiile miliardarului din ziar.
„Diagnosticul lui Musk este corect, dar abordarea sa pentru terapie, că numai AfD poate salva Germania, este greşită în mod fatal", a scris el. Ambele articole, al lui Musk şi al lui Burgard, sunt plasate unul lângă altul în ziarul tipărit.
Tensiuni în echipa editorială
Articolul lui Musk a provocat tensiuni chiar în echipa editorială a ziarului. Editorul răspunzător de articolele de opinie a anunţat pe X că îşi înaintează demisia după publicarea textului lui Elon Musk.
Alţi jurnalişti ai Die Welt şi-au exprimat şi ei dezacordul pe reţeaua X.
Relatările din media sugerează că publicarea articolului de opinie al lui Musk a declanşat o controversă puternică în echipa editorială, chiar înainte de Crăciun.
„Discuţia curentă despre textul lui Elon Musk este foarte revelatoare. Democraţia şi jurnalismul înfloresc în libertatea de exprimare", se menţionează într-o declaraţie comună a actualului redactor şef al grupului, Ulf Poschardt, şi a succesorului său, Jan Philipp Burgard.
Preşedinta Asociaţiei jurnaliştilor germani (DJV), Mika Beuster, a cerut media să nu permită să fie exploatate în campania electorală şi să fie „extrem de atente" cu contribuţiile de opinie.
„Media germane nu trebuie să permită să fie folosite în mod eronat drept portavoci pentru autocraţi şi prietenii lor", a spus Beuster.
Elon Musk, acum cetăţean american, este considerat un consilier apropiat al preşedintelui american ales Donald Trump. Miliardarul, în calitate de patron al Tesla, este şi unul dintre cei mai importanţi angajatori din landul german Brandenburg, care înconjoară Berlinul.
Editor : C.S.