Dacă cele mai avansate maşini electrice se bat să depăşească o autonomie de 500 de kilometri, un nou producător promite aproape 2.000 de kilometri la un camion cu o mie de cai putere. Primul model de la Nikola Motors îşi propune să cureţe transportul de mărfuri, cel mai mare contributor la poluarea de pe şosele, dar are, pe lângă motoarele electrice, şi-un alt secret: un motor pe hidrogen.
În viziunea Nikola, camioanele trebuie sa fie puternice, sigure și mai ales, ecologice. Modelul Nikola One are un motor electric conectat la fiecare roată, plus un motor pe hidrogen. Combinația îi permite camionului să meargă aproape 2.000 de kilometri fără să alimenteze - adică ar parcurge distanța de la București la Berlin și tot ar mai rămâne cu ceva.
Chiar dacă are o autonomie impresionantă, Nikola One va avea nevoie de infrastructură specială pentru a putea fi adoptat de transportatori. Compania își propune să construiască o rețea de peste 360 de stații de încărcare în Statele Unite și Canada înainte de 2020, când camionul va ajunge pe piață. Mai exact, Nikola va investi în panouri solare iar cu ajutorul energiei se va obține hidrogen din apă cu ajutorul electrolizei. Camionul se va încărca în maxim 20 de minute iar energia va fi gratuită pentru primii 1.600.000 de kilometri.
„Am construit acest plan de integrare pe verticală care ne permite să controlăm prețul combustibilului. Nu există nicio variabilă acolo, cu excepția taxelor. În afară de ele, nu contează ce se întâmplă în lume. Noi ne controlăm combustibilul, ne controlăm prețurile”, a spus Trevor Milton, fondatorul Nikola Motors.
Nikola One este un calculator de mare tonaj. Vine cu 12 camere video și un sistem de evitare a coliziunilor, iar designul său - fiindcă s-a eliminat motorul clasic - îi permite șoferului să stea mult mai în față și să vadă strada printr-un parbriz panoramic. Mai mult, camionul are radar și sonar și astfel se elimină complet punctele moarte. Pentru standardele de azi, modelul este o demonstrație de ultra-tehnologie, condimentată cu televizoare 4K, cuptoare cu microunde și conexiune wi-fi.
La fel ca modelele Tesla, camioanele Nikola vor primi actualizări de soft pe internet. La fel ca și Tesla, Nikola își trage numele de la același inventator și face aceleași eforturi de a sparge o piață rezistentă la schimbare. Totuși compania nu e singură în încercarea de a populariza hidrogenul. Honda, Toyota și Nissan s-au înțeles să investească la comun pentru a construi stații de alimentare cu hidrogen.