Video&Foto A început construcția celui mai mare telescop din lume. SKA ar putea răspunde la întrebarea „Există extratereștri?”
Data actualizării: Data publicării:
Unul dintre cele mai mari proiecte ştiinţifice ale secolului XXI îşi începe luni faza de construcţie. Square Kilometre Array (SKA) va fi cel mai mare radiotelescop din lume atunci când va fi finalizat, în 2028. Împărțită între Africa de Sud și Australia, cu un sediu în Marea Britanie, instalația va aborda cele mai mari întrebări din astrofizică. Aceasta va efectua cele mai precise teste ale teoriilor lui Eistein și chiar va căuta extratereștri, scrie BBC.
„Acesta este momentul în care totul devine real” , a declarat profesorul Phil Diamond, directorul general al Organizaţiei SKA.
„A fost o călătorie de 30 de ani. Primii zece ani au fost dedicaţi dezvoltării conceptelor şi ideilor. Al doilea deceniu a fost dedicat dezvoltării tehnologiei. Iar apoi, ultimul deceniu a fost dedicat proiectării detaliate, asigurării amplasamentelor, obţinerii acordului guvernelor pentru a înfiinţa o organizaţie de tratat (SKAO) şi pentru a furniza fondurile necesare pentru a începe”, a declarat acesta pentru BBC News.
Per total vor fi instalate aproximativ 200 de antene parabolice și peste 131.000 de antene mici, de dimensiunea unor brazi de Crăciun.
Reţeaua de telescoape va fi de opt ori mai sensibilă decât telescoapele actuale și va cartografia cerul de 135 de ori mai rapid.
SKA va putea detecta semnale radio din trecutul foarte îndepărtat al Universului, inclusiv de acum mai bine de 13 miliarde de ani, în primele sute de milioane de ani de după Big Bang.
Una dintre marile misiuni ale SKA va fi aceea de a urmări întreaga istorie a hidrogenului, cel mai abundent element din Univers.
Directorul proiectului a declarat pentru The Guardian că observatorul „va defini următorii cincizeci de ani pentru radioastronomie, urmărind nașterea și moartea galaxiilor, căutând noi tipuri de unde gravitaționale și extinzând limitele a ceea ce știm despre Univers (…) ar putea chiar să răspundă la cea mai mare întrebare dintre toate: suntem singuri în Univers?”.
Un astronom citat de The Guardian a dat un exemplu despre cât de puternic va fi noul observator: ar fi capabil să detecteze un telefon mobil din buzunarul unui astronaut care s-ar afla pe Marte, la 225 milioane km de Terra.
Instalarea primelor antene începe în regiunea Wajarri din Australia și vor demara lucrările și în regiunea Karoo din Africa de Sud.
Până în prezent investițiile se ridică la 500 milioane euro și bugetul este de 2 miliarde euro, până în 2028. Foarte probabil că bugetul va fi depășit și că telescopul va fi complet funcțional mai târziu decât se prognozează. Important este însă că se construiește.
Primul moment de referință ar trebui să fie în 2024, când patru antene parabolice din Australia vor putea intra în legătură cu șase antene în Africa de Sud, pentru a forma un observator astronomic incipient care va fi apoi dezvoltat mai departe.
Opt state sunt parte a proiectului: Australia, Africa de Sud, Marea Britanie, China, Italia, Olanda, Portugalia și Elveția. Alte trei sunt pe cale să intre: Franța, Spania și Germania.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media