Un fost pilot decorat al Forțelor Aeriene ale SUA spune că este gata să piloteze el însuși avioane pentru armata ucraineană, dacă este necesar. "Puteți să vă bazați pe mine", a transmis Dan Hampton, supranumit și "zeul cerului".
Dan Hampton, fost pilot de F-16, a spus că dacă Statele Unite trimit aeronave de vânătoare în Ucraina vrea să ajute de la manșa unuia dintre ele.
"Puteți să vă bazați pe mine", este mesajul pe care l-a transmis Dan Hampton, unul dintre cei mai buni piloți americani.
"Nimeni nu a câștigat vreodată un război din aer. Nu poți câștiga un război din aer, dar poți pierde un război dacă nu controlezi spațiul aerian", a declarat Hampton într-un interviu, citat de Business Insider.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
A obținut brevetul de pilot militar în anul 1986 și a zburat pentru armata americană timp de 20 de ani.
Prima lui dragoste a fost avionul F-16 cu care a zburat în peste 150 de misiuni. Dan Hampton are peste 700 de ore de zbor în luptă și a participat deja la trei războaie și a primit nu mai puțin de 18 medalii pentru curajul și munca în slujba Statelor Unite.
Polonia va trimite în Ucraina patru avioane care ar putea ajunge pe front chiar săptămâna asta.
La puțin timp după anunțul de la Varșovia, Slovacia a anunțat și ea că trimite aeronave de luptă în țara invadată. Ambele țări vor detașa avioane de tip MIG-29, avioane pentru care piloții ucraineni nu au nevoie de pregătire pentru că exista deja astfel aeronave și în dotarea armatei din Ucraina.
Cehia este una dintre țările care a anunțat că ar putea trimite tot MIG-29, însă decizia finală se află sub semnul întrebării.
Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a cerut de foarte multe ori americanilor să trimită F-16, avioane despre care președintele ucrainean spune că ar fi salvat zeci de oameni. Potrivit Politico, la Washington, ambele tabere politice au început să facă presiuni pentru trimiterea aeronavelor de vânătoare. Decizia este sub semnul întrebării încă, în condițiile în care Rusia susține în continuare că un avion NATO în războiul cu Ucraina este o provocare și o declarație de război.
Editor : G.M.