Xi Jinping e în Europa pentru prima oară după cinci ani și s-a întâlnit la Palatul Élysée cu Macron și șefa UE. Mizele acestei vizite

Data actualizării: Data publicării:
macron, xi jinping si ursula von der leyen
Liderul chinez Xi Jinping a început luni o vizită de stat de două zile în Franţa. FOTO Profimedia Images

Liderul chinez Xi Jinping a început luni o vizită de stat de două zile în Franţa. Întâmpinat duminică la aeroport de premierul Gabriel Attal, preşedintele chinez a fost primit luni de Emmanuel Macron la Palatul Élysée, împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a discuta despre disputele comerciale, înainte de un tête-à-tête prevăzut în cursul după-amiezii, relatează Le Figaro.

Xi a venit în Europa Occidentală pentru prima dată în ultimii cinci ani, într-o perioadă de tensiuni comerciale în creştere, Uniunea Europeană investigând mai multe industrii chineze, inclusiv exporturile de vehicule electrice, în timp ce Beijingul investighează importurile de coniac, în mare parte fabricat în Franţa.

"Dezechilibrele actuale în ceea ce priveşte accesul pe piaţă nu sunt sustenabile şi trebuie abordate", a declarat von der Leyen într-un comunicat, calificând relaţia Europei cu China drept "una dintre cele mai complexe, dar şi una dintre cele mai importante".

Xi Jinping: China şi UE trebuie să rămână partenere

Emmanuel Macron, Xi Jinping And Ursula Von Der Leyen Meet At Elysee - Paris
Liderul chinez Xi Jinping a început luni o vizită de stat de două zile în Franţa. La Palatul Élysée a discutat cu Emmanuel Macron și cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. FOTO Profimedia Images

Preşedintele chinez Xi Jinping a pledat, luni, ca ţara sa şi Uniunea Europeană să-şi consolideze "coordonarea strategică" şi să rămână "partenere", în ciuda diferendurilor multiple, de la comerţ la Ucraina.

Şeful de stat chinez a făcut aceste declaraţii la începutul unei întâlniri trilaterale la Palatul Elysée cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"În calitate de puteri mondiale importante, China şi UE trebuie să rămână partenere, să continue dialogul şi cooperarea, să aprofundeze comunicarea strategică, să întărească încrederea reciprocă strategică, să-şi consolideze consensul strategic şi să treacă la o coordonare strategică", le-a spus Xi Jinping interlocutorilor săi.

El a pledat ca acest lucru să se producă de "o manieră care să promoveze dezvoltarea sănătoasă a relaţiilor China-UE şi să aducă în permanenţă noi contribuţii la pace şi dezvoltare în lume". "Sperăm că relaţiile sino-franceze şi sino-euopene se vor întări reciproc şi se vor dezvolta împreună", le-a transmis Xi Jinping lui Emmanuel Macron şi Ursulei von der Leyen.

Macron pledează pentru "reguli echitabile pentru toţi" în schimburile comerciale

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat în faţa omologului său chinez Xi Jinping pentru "reguli echitabile pentru toţi" în schimburile comerciale între Europa şi China.
"Viitorul continentului nostru va depinde foarte clar şi de capacitatea noastră de a dezvolta de o manieră echilibrată relaţiile cu China", a spus Macron.

Președintele francez a adăugat că "coordonarea" cu Beijingul asupra "crizelor majore" în Ucraina şi în Orientul Mijlociu este "absolut decisivă".

"China şi Uniunea Europeană au un interes împărtăşit pentru pace şi securitate", a subliniat Ursula von der Leyen, reafirmându-şi "hotărârea de a pune capăt războiului de agresiune rusă împotriva Ucrainei şi a de ajunge la o pace durabilă şi justă". "Avem interesul de a demonstra că colaborarea noastră îşi produce efectele", a mai spus preşedinta Comisiei, evocând "provocarea (...) relaţiei economice substanţiale" între Bruxelles şi Beijing.

Ajuns în Franţa duminică pentru o vizită de stat de două zile, preşedintele chinez va marca împlinirea a 60 de ani de relaţii diplomatice franco-chineze. După o ceremonie care va avea loc luni după-amiază la Domul Invalizilor, Xi Jinping va reveni la Palatul Elysée pentru o nouă întrevedere cu Macron şi apoi pentru un dineu oficial. Cei doi şefi de stat vor merge marţi în Pirinei pentru o deplasare privată, însoţiţi de soţiile lor.

Mizele vizitei lui Xi Jinping

Războiul din Ucraina și relațiile economice tronează în fruntea priorităților de pe agenda discuțiilor.

Emmanuel Macron va încerca să-l convingă pe Xi Jinping, cel mai influent aliat al lui Vladimir Putin, să contribuie la găsirea unei soluții pentru oprirea războiului din Ucraina.
Dar președintele Franței și președinta Comisiei Europene sunt la fel de îngrijorați și de dezechilibrele din relațiile comerciale cu puterea asiatică.

Ursula von der Leyen a acuzat Beijingul de practici neloiale care fragilizează și chiar pun în pericol activitatea unor sectoare din economia Uniunii.

De cealaltă parte, autoritățile chineze reclamă tendințe protecționiste în deciziile luate la Bruxelles.

Într-un interviu acordat zilele trecute presei din Franța, Emmanuel Macron recunoștea că una dintre marile probleme în discuțiile cu Beijingul e lipsa unei strategii europene comune, statele având percepții diferite asupra pieței chineze. "Trebuie să ne protejăm mai bine interesele și trebuie să obținem reciprocitate din partea Chinei.", spunea liderul francez.

În esență, Emmanuel Macron a enunțat același mesaj și anul trecut, în timpul vizitei sale în China, dar rezultatele au fost modeste, scrie agenția France Presse.

Relaţiile între Beijing şi Bruxelles s-au tensionat şi mai mult odată cu declanşarea, în 2023, de către Uniunea Europeană, a unei anchete asupra subvenţiilor chineze pentru maşinile electrice. În plus, China a fost criticată de occidentali şi în speciali de europeni pentru poziţia în dosarul ucrainean. Chiar dacă face apel la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, inclusiv a Ucrainei, ea nu a condamnat niciodată public Rusia.

Chiar dacă aceste diferende rămân, Beijingul percepe în general Bruxellesul drept un partener mai stabil şi mai previzibil decât SUA, care şi-au înmulţit în ultimii ani restricţiile comerciale şi declaraţiile ostile faţă de China.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...