Washington Post: Este puțin probabil ca avioanele de luptă F-16 să aibă un efect major asupra cursului războiului din Ucraina

Data publicării:
Avion F-16. Foto/ Profimedia Images
Avion F-16. Foto/ Profimedia Images

Primele avioane de luptă F-16 urmează să sosească în Ucraina în următoarele săptămâni, însă oficialii ucraineni și occidentali avertizează că acestea ar putea să nu aibă un efect imediat asupra cursului războiului, deoarece Rusia continuă să câștige încet pe câmpul de luptă, scrie cotidianul american The Washington Post.

Washington Post a relatat că Ucraina va primi doar un număr mic de avioane de luptă F-16, în timp ce Rusia are o mulțime de sisteme de apărare aeriană capabile să le doboare.

Acest lucru înseamnă că primele F-16 care vor ajunge în Ucraina vor fi probabil desfășurate pentru a consolida apărarea aeriană, doborând ținte aeriene rusești mai degrabă decât lovind forțele terestre rusești.

Puțin probabil să fie desfășurate aproape de linia frontului

Potrivit The Post, este puțin probabil ca avioanele de vânătoare să fie desfășurate aproape de linia frontului, cel puțin la început, și, prin urmare, nu vor putea intercepta avioane militare rusești.

Oficialii au refuzat să dezvăluie câte avioane F-16 vor fi date Ucrainei în acest an, dar numărul nu va depăși aproximativ 20, ceea ce reprezintă o escadrilă. În plus, doar șase piloți își vor fi încheiat pregătirea în această vară, deoarece programul de pregătire a avut un număr limitat de locuri și a fost întârziat semnificativ.

Potrivit unei evaluări a Centrului pentru o nouă securitate americană (un grup de reflecție american), situația de pe câmpul de luptă s-a schimbat de anul trecut, când a fost anunțată decizia de a furniza F-16 Ucrainei. Armatele ar putea avea o nevoie urgentă de avioane, ca și de arme, dar această nevoie operațională ar putea fi redusă la zero în momentul în care avioanele sau armele sunt furnizate.

Totuși pot satisface nevoile imediate ale Ucrainei

Cu toate acestea, F-16 pot satisface nevoile imediate ale Ucrainei, datorită capacității lor de a doborî avioane inamice și de a lovi ținte la sol.

Un oficial ucrainean din domeniul apărării, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat pentru Washington Post că „zeci” de piloți au fost instruiți să piloteze F-16a. Cu toate acestea, numărul limitat de instructori și centre de pregătire obligă Ucraina să trimită câte un grup de piloți și personal tehnic.

Pregătirea piloților ucraineni durează

Oficialul a declarat că pregătirea piloților ucraineni pentru operarea aeronavei este precedată de patru luni de lecții de limba engleză în Regatul Unit, unde aceștia învață terminologia cheie, ceea ce prelungește procesul de pregătire până la un an chiar și pentru piloții experimentați.

Potrivit oficialului ucrainean din domeniul apărării, Ucraina nu își poate permite să trimită un număr mare de piloți experimentați pentru o perioadă atât de lungă, deoarece aceștia sunt necesari pentru îndeplinirea misiunilor de luptă.

Washington Post a relatat că asigurarea securității F-16 la sol va fi, de asemenea, o provocare pentru Ucraina, având în vedere că rachetele rusești pot ajunge la toate aerodromurile ucrainene și în lumina atacurilor recente ale Rusiei la aeronavele ucrainene lăsate pe piste.

Tehnici de mascare

Un oficial ucrainean din domeniul apărării a declarat că este „imposibil” pentru Ucraina să construiască hangare acoperite din beton pentru a proteja complet aeronavele militare în timp de război.

În schimb, Ucraina implementează tehnici de mascare, de exemplu parcând avioane fictive pe aerodromuri ca ținte false pentru Rusia.

Un alt oficial militar ucrainean de rang înalt a declarat pentru The Washington Post că Rusia se pregătește pentru sosirea avioanelor de luptă F-16 în Ucraina.

La sfârșitul anului trecut, a declarat oficialul, Rusia a lansat mai multe rachete cu focoase false de la un sistem de apărare antiaeriană S-400 situat în Djankoi, un oraș din Crimeea ocupată.

Potrivit oficialului, rachetele rusești au ajuns în orașul Kremenciuk din Ucraina, la aproximativ 320 de kilometri de Djankoi, Moscova încercând probabil raza de acțiune a sistemelor sale de apărare aeriană S-400 pentru a doborî avioane ucrainene.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Are 25 de milioane de euro și merge cu autobuzul în Capitală. Cine e milionarul român care ia metroul
Digi FM
Suma infimă cu care i s-a mărit pensia lui Irinel Columbeanu după recalculare. Nu reușește să-și plătească...
Pro FM
Julio Iglesias Jr., mesaj emoționant pentru noua lui iubită, care a împlinit 37 de ani. Fanii, val de...
Film Now
Sarah Michelle Gellar, starul anilor ’90, doi copii și 22 de ani de mariaj. Și-a sărbătorit fiica: “Te iubesc...
Adevarul
Europa, salvată de o beție cruntă. Împăratul care a adus apocalipsa pentru europeni se desfăta cu o fântână...
Newsweek
Mihaela Mihai: chinuită de soț și exilată de Securitate, s-a ridicat ca o Păsăre Phoenix și a învins
Digi FM
Exclusiv| Există vreo posibilitatea ca telefoanele să explodeze în buzunarul nostru? Ce spune fizicianul...
Digi World
Avea 240 kg, diabet și hipertensiune, dar a făcut câteva schimbări și viața lui a devenit alta. Secretele...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Superba și emblematica Sophia Loren, la 90 de ani. Cum arată acum și care e povestea celei care a devenit...
UTV
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, stralucesc la premiera filmului „Wolfs” in Hollywood, alaturi de...