Incendiile, căldura intensă și furtunile afectează Europa, în timp ce 10 oameni au murit în urma unor alunecări de teren în India, iar în Miami s-au înregistrat 39 de grade Celsius timp de 39 de zile la rând - și nu este nici pe departe cel mai cald loc din SUA. Între timp, în Marea Britanie ar putea ploua cât o lună de zile în doar două zile în acest weekend, transmite Sky News.
Grecia se pregătește pentru un nou val de vreme extremă, temperaturile urmând să ajungă la 45 de grade Celsius până duminică.
Serviciul de pompieri a reușit să țină sub control un incendiu uriaș de vegetație din vestul Atenei în timpul nopții. Șapte avioane de stingere a incendiilor și nouă elicoptere au acționat în zonă.
Premierul grec a declarat că țara rămâne în stare de alertă în timp ce un nou val de căldură se deplasează spre est.
„Este clar că vremurile grele nu s-au terminat încă. Ne confruntăm cu un nou val de căldură și cu o posibilă intensificare a vânturilor. Așadar, vigilența absolută și pregătirea absolută sunt necesare în următoarele zile”, a declarat premierul.
Stare de urgență în Rodos
Insula grecească Rodos a declarat joi stare de urgență, din cauza incendiilor, fiind emise ordine de evacuare pentru mai multe zone montane.
Între timp, în Spania, un marocan în vârstă de 42 de ani a murit miercuri din cauza căldurii, a anunțat agenția publică de știri EFE.
Agenția a precizat că bărbatul s-a prăbușit pe o stradă din regiunea Murcia, în sud-estul Spaniei, unde temperaturile au atins un maxim de 44 de grade Celsius.
Un pompier croat a devenit cea de-a șasea persoană ucisă în urma furtunii puternice care a măturat Balcanii în ultimele 24 de ore.
Autoritățile din micul oraș Tovarnik, situat la granița estică dintre Croația și Serbia, au declarat că pompierul a murit „în mod tragic”, dar nu au oferit alte detalii.
Vânturile cu putere apropiată de cea a unui uragan au provocat pagube pe scară largă în regiune. Zeci de mii de persoane au rămas fără electricitate în unele părți din Slovenia, Croația și Serbia.
Măsuri de urgență au fost impuse în orașul sârb Sremska Mitrovica, unde zeci de persoane au fost rănite. Acoperișul spitalului din oraș a fost, de asemenea, avariat.
Meteorologii au declarat că o serie de zile călduroase a făcut ca furtuna să fie extrem de puternică.
Între timp, în Marea Britanie ar putea ploua cât o lună de zile în doar două zile în acest weekend.
20 de incendii provocate de fulgere în Serbia
Poliția din Serbia a declarat că echipele de urgență au stins 20 de incendii provocate de fulgere.
Nici SUA nu a scăpat de valul de căldură. În Phoenix s-au înregistrat peste 40 de grade Celsius timp de 20 de zile la rând.
Unii oameni au încercat să reducă consumul de aer condiționat, temându-se de facturile mari de electricitate.
„Acest nivel de căldură pe care îl avem în Phoenix în acest moment este enorm de periculos, în special pentru oamenii care fie nu au aer condiționat, fie nu își permit să își folosească aparatul de aer condiționat”, a declarat un expert.
De asemenea, în Miami s-au înregistrat 39 de grade Celsius timp de 39 de zile la rând.
10 oameni au murit în India din cauza unei alunecări de teren
Cel puţin 10 oameni au murit în urma unei alunecări de teren într-un sat din vestul Indiei.
Echipele de salvare din India au înfruntat joi terenul dificil şi condiţiile meteo nefavorabile în căutarea a peste 100 de persoane care ar fi rămas prinse sub dărâmături în urma unei alunecări de teren soldate cu cel puţin 10 morţi într-un sat montan, după ploi masive care au îmbibat cu apă un versant, informează Reuters.
Pământul s-a prăbuşit în miez de noapte în cătunul izolat Irshalwadi, din statul indian Maharashtra (vest), la aproximativ 60 km de Mumbai, au declarat oficialii.
Zece cadavre au fost recuperate şi peste 80 de persoane, salvate.
Se estimează că cel puţin 225 de persoane locuiau în cătun, a declarat ministrul şef adjunct al statului, Devendra Fadnavis. Peste 100 dintre acestea ar fi prinse sub moloz.
Ploile au închis şcoli, au inundat drumuri şi au perturbat transportul atât în Maharashtra, cât şi în Gujarat. Viiturile, alunecările de teren şi accidentele provocate de ploile abundente au provocat moartea a peste 100 de persoane în India de la debutul sezonului musonic, la 1 iunie, în special în nordul ţării, potrivit Departamenului Meteorologic din India.
Copernicus: Iulie 2023 este pe cale să devină cea mai călduroasă lună iulie din istoria măsurătorilor
Recordurile excepţionale de temperaturi oceanice, precum şi caniculele care au afectat mai multe regiuni din emisfera nordică au făcut ca iulie 2023 să fie pe cale de a deveni cea mai călduroasă lună iulie din istoria măsurătorilor, a precizat Observatorul european Copernicus, după ce luna iunie a marcat deja un record similar.
„Primele 15 zile din iulie au fost 15 zile cele mai călduroase înregistrate vreodată”, iar „iulie este pe cale de a deveni luna iulie cea mai călduroasă”, a spus Carlo Buontempo, directorul serviciului climatic Copernicus, care deţine date încă din 1940, relatează AFP, citată de Agerpres.
Iulie este în general cea mai călduroasă lună a anului la nivel mondial având în vedere că în emisfera nordică este vară, dar iulie 2023 ar putea să fie totodată o lună-record din toate anotimpurile la un loc, a adăugat Buontempo.
Regiuni extinse din Europa de Sud, China şi America de Nord se confruntă de mai multe zile cu o căldură extremă şi cad câteodată pradă unor incendii de vegetaţie violente aşa cum este cazul Greciei.
ONU a spus că omenirea trebuie să se pregătească pentru „valuri de caniculă mai intense”, cu temperaturi extreme atât ziua, cât şi noaptea.