Veniturile Federației Ruse obținute din vânzarea petrolului au scăzut de 1,5 ori în primul trimestru din 2023, comparativ cu ultimul trimestru din 2022, transmite publicația independentă agents.media. Pricipalul motiv ar fi sancțiunile care au limitat exporturile de petrol ale Rusiei către țările europene.
Rusia a vândut petrol în primul trimestru din 2023 în valoare de 38,8 miliarde de dolari. Comparativ cu ultimul trimestru din 2022, veniturile au scăzut cu 15,7 miliarde de dolari. În ultimul trimestru din 2022 acestea au fost de 54,5 miliarde de dolari.
Jurnaliștii au identificat, printre principalele motive, scăderea cantității vândute, dar și prețurile mult mai mici la care vinde acum Rusia petrolul puținilor parteneri care i-au mai rămas. Cei mai importanți importatori de petrol rusesc sunt acum China și India, după ce statele europene au făcut eforturi să renunțe la hidrocarburile de producție rusească, în contextul sancțiunilor impuse după declanșarea invaziei.
Reducerea cantității vândute a tăiat din veniturile rușilor circa 6,1 miliarde de dolari, iar prețurile din ce în ce mai mici la care mai reușește Putin să-și vândă hidrocarburile l-au mai lăsat fără alte 5,2 miliarde de dolari din Ucraina.
Moscova a ajuns în punctul în care, din cauza sancțiunilor impuse de Occident, nu mai are unde să-și vândă petrolul. Rușii n-au reușit să găsească o piața alternativă și sunt în situația jenantă care-i obligă să trimită petrolierele fără ca acestea să aibă o destinație clară.
Un alt motiv al scăderii încasărilor rușilor îl reprezintă și prețurile tot mai mici, la nivel global, la care s-au vândut produsele petroliere, dar și energia.
De altfel, chiar și Agenția Internațională pentru Energie spune că exporturile de petrol din Rusia au crescut cu 600.000 de barili pe zi, cu un total de 8,1 milioane de barili exportați în luna martie. Însă veniturile realizate au scăzut față de anul trecut, deoarece Rusia este forțată să vândă petrolul ieftin.
Agenția Internațională pentru Energie spune că mărirea volumului privind exportul de petrol poate fi pusă pe revenirea la consumul de produse petroliere de dinainte de pandemie.
Editor : Alexandru Rotaru