Varianta Delta a Covid-19 este cea mai rapidă și mai puternică de până acum, iar țările sărace rămân rapid fără vaccin (OMS)

Data publicării:
persoana trage serul de vaccin dintr-un flacon cu seringa
Țările africane sunt printre cele mai afectate de distribuția inechitabilă a vaccinurilor. Foto: Profimedia Images

Varianta Delta a coronavirusului, cea descoperită în India, este cea mai rapidă şi mai puternică de până acum. Este mai contagioasă și poate ajunge mai ușor la cei vulnerabili, care nu sunt vaccinați, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Totodată, organizația atrage atenția că tot mai multe țări sărace care ar trebui să beneficieze de vaccin prin programul Covax nu au suficiente doze pentru a continua programele de imunizare. Unii experți în sănătate cred că ar putea trece luni - dacă nu chiar ani - până când vor fi vaccinate la nivel mondial suficiente persoane pentru a se putea declara încetarea pandemiei.

"OMS a transmis în urmă cu câteva zile că varianta Delta devine dominantă la nivel mondial. Studiile sugerează că este cu aproximativ 60% mai transmisibilă decât Alfa, varianta apărută în Marea Britanie, care este la rândul ei mult mai contagioasă decât tulpina iniţială. Delta s-a răspândit până acum în cel puțin 92 de ţări. 

Au apărut foarte multe variante, cu atribute asemănătoare. E ca și cum ai încerca să deschizi un lacăt cu cifru. Unele variante ale virusului au nimerit niște cifre, alte variante au nimerit alte cifre, dar până acum niciunul dintre virusuri nu a găsit combinația de transmisibilitate și letalitate. Varianta Delta (descoperită în India, n.red.) este cea mai puternică, mai rapidă și mai adaptată dintre toate.

Va ajunge la persoanele vulnerabile mai eficient decât variantele anterioare. Dacă mai sunt persoane vulnerabile nevaccinate, riscul pentru ele este și mai mare.
Acest virus poate fi mai letal, pentru că are un mod de transmitere mai eficient de la om la om și în cele din urmă îi va găsi pe cei vulnerabili, care se vor îmbolnăvi grav, vor trebui spitalizați și pot, în cele din urmă, muri", a declarat Michael Ryan, director executiv al OMS.

Vaccinurile se epuizează rapid în țările mai sărace

Totodată, potrivit OMS, tot mai multe țări mai sărace care primesc vaccinuri Covid-19 prin Covax nu au suficiente doze pentru a continua programele, a transmis Organizația Mondială a Sănătății. Dr Bruce Aylward, din cadrul OMS, a declarat că programul Covax a livrat 90 de milioane de doze în 131 de țări, ceea ce este insuficient pentru a proteja populațiile de un virus care se răspândește în întreaga lume, scrie BBC.

Lipsurile vin în contextul în care unele țări din Africa se confruntă cu al treilea val de infecții. Doar 40 de milioane de doze de vaccin anti-Covid au fost administrate până în prezent în Africa, adică mai puțin de 2% din populație, a spus președintele sud-african Cyril Ramaphosa.  

Covax a fost creat anul trecut pentru a se asigura că vaccinul Covid-19 va ajunge în toată lumea, țările mai bogate subvenționând costurile pentru țările mai sărace. Ținta inițială a Covax a fost livrarea a două miliarde de doze în întreaga lume până la sfârșitul anului 2021.

Cele mai multe dintre acestea sunt destinate țărilor mai sărace, unde Covax speră să distribuie suficiente vaccinuri pentru a proteja cel puțin 20% din populație. Cu toate acestea, distribuția acestor vaccinuri a fost împiedicată de întârzierile de fabricație și de livrare, ceea ce a dus la lipsuri în țările care depind în totalitate de Covax. Uganda, Zimbabwe, Bangladesh și Trinidad și Tobago sunt doar câteva dintre țările care au comunicat că au rămas fără vaccinuri în ultimele zile.

În cadrul unui briefing al OMS organizat luni la Geneva, Elveția, dr. Aylward a recunoscut amploarea acestor deficiențe în termeni severi.

Dintre cele 80 de țări cu venituri mici implicate în Covax, "cel puțin jumătate dintre ele nu au suficiente vaccinuri pentru a-și putea susține programele chiar acum", a spus dr. Aylward.

"Dacă ne uităm la ceea ce auzim de la fiecare din aceste țări în fiecare zi, mai mult de jumătate dintre state au epuizat stocul și solicită vaccin suplimentar. Dar în realitate, numărul este probabil mult mai mare", a spus dr. Aylward .

Luni, Joe Biden, a anunțat modul în care planifica să doneze 55 de milioane de doze de vaccin țărilor care au nevoie, 41 de milioane urmând să fie distribuite prin Covax.

Ţările care fac parte din G7 - grupul celor mai dezvoltate economii ale lumii - au decis donarea unui miliard de doze de vaccin anti-COVID pentru ţările mai sărace sau cele aflate în curs de dezvoltare. Decizia a fost luată cu ocazia summit-ului G7 care s-a desfăşurat în urmă cu zece zile în Marea Britanie. Dozele vor fi acordate până la finalul anului viitor.

 

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul unde noaptea nu se sfârșește niciodată. Cum supraviețuiesc 2.000 de oameni în întunericul absolut timp...
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Pro FM
Taylor Swift, mai mult decât generoasă cu echipa care a ajutat-o în turneul care i-a adus miliarde. Cât a dat...
Film Now
Noi probleme de sănătate pentru Jamie Foxx. El a fost rănit după ce a fost prins într-o încăierare, chiar la...
Adevarul
Liderul rebelilor sirieni: Israelul „nu mai are scuze” să bombardeze Siria. Ce spune despre Rusia și Iran
Newsweek
DOCUMENT 100.000 pensii cresc până de Anul Nou. Care pensionari iau banii și despre ce sume e vorba?
Digi FM
Procesul care a şocat întreaga lume se apropie de final. Gisele Pelicot încă aşteaptă explicaţii: Nu îţi poţi...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Christina Applegate, despre primele semne de scleroză multiplă: „Îmi amintesc căderea”. Dezvăluirile...
UTV
Jennifer Lopez, in mijlocul unui scandal dupa aparitia unor imagini controversate cu P. Diddy din noaptea...