Ungaria a blocat ajutorul UE de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina la câteva ore după acordul privind negocierile de aderare

Data publicării:
viktor orban cu mana la frunte
Ungaria a blocat ajutorul UE de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina la câteva ore după acordul privind negocierile de aderare. FOTO: Profimedia Images

Ungaria a blocat un ajutor de 50 de miliarde de euro din partea UE pentru Ucraina, la câteva ore după ce s-a ajuns la un acord privind începerea negocierilor de aderare, scrie BBC.

"Rezumatul turei de noapte: veto pentru banii suplimentari pentru Ucraina", a fost mesajul postat de premierul ungar Viktor Orban pe reţelele sociale după discuţiile de la Bruxelles.

Liderii UE au transmis că negocierile privind ajutorul pentru Ucraina vor fi reluate la începutul anului viitor. Ucraina depinde în mod critic de finanţarea UE şi a SUA, în timp ce continuă să lupte cu forţele ruseşti de ocupaţie.

Blocarea ajutorului a fost anunţată de Orban la scurt timp după ce liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Moldova şi să acorde statutul de candidat Georgiei. Ungaria se opune de mult timp aderării Ucrainei, dar nu s-a opus prin veto acestei iniţiative.

Viktor Orban a părăsit sala de negocieri, în ceea ce oficialii au descris ca fiind o manieră convenită în prealabil şi constructivă, în timp ce ceilalţi 26 de lideri au continuat votul.

Comentând opoziţia lui Orban faţă de acest ajutor, premierul olandez Mark Rutte a declarat "Mai avem încă ceva timp, Ucraina nu rămâne fără bani în următoarele săptămâni".

"Ne-am înţeles cu cele 26 de ţări", a adăugat el.

"Victor Orban, Ungaria, nu au fost încă în măsură să facă acest lucru. Sunt destul de încrezător că putem ajunge la un acord la începutul anului viitor. Ne gândim la sfârşitul lunii ianuarie", a adăugat premierul.

De asemenea, Ucraina doreşte să obţină aprobarea unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru apărare din partea SUA - dar şi această decizie este amânată din cauza unor dezacorduri majore între parlamentarii democraţi şi republicani.

Ucraina şi Moldova vecină au solicitat să adere la UE după ce Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Amândouă au primit statutul de candidat în iunie anul trecut, în timp ce Georgia a fost respinsă la momentul respectiv.

Zelenski s-a declarat încântat de anunţul UE privind aderarea. "Aceasta este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă. O victorie care motivează, inspiră şi întăreşte", a scris el într-o postare pe X.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că este o onoare să împartă cu Ucraina calea spre aderarea la UE.

"Nu am fi fost aici astăzi fără rezistenţa curajoasă a Ucrainei împotriva invaziei brutale a Rusiei", a scris ea.

La începutul acestui an, Republica Moldova a afirmat că Rusia încearcă să preia puterea la Chişinău.

Consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a salutat mişcarea "istorică" a UE de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, calificând-o drept "un pas crucial pentru îndeplinirea aspiraţiilor lor euro-atlantice".

Cancelarul german Olaf Scholz şi-a lăudat colegii lideri pentru că au dat un "semn puternic de susţinere", adăugând că este clar că atât Ucraina, cât şi Moldova aparţin "familiei europene". Un diplomat prezent la summit a declarat că a fost ideea lui Scholz ca Orban să părăsească sala pentru a permite desfăşurarea votului.

Anterior, joi, preşedintele Vladimir Putin a ironizat Ucraina şi a afirmat că sprijinul occidental se epuizează: "Scuzaţi-mi vulgaritatea, dar totul este adus ca o gratuitate.Dar aceste gratuităţi ar putea să se termine la un moment dat".

Discuţiile privind aderarea la UE pot dura ani de zile, astfel încât decizia de joi nu va garanta aderarea Ucrainei.

Ţările candidate la UE trebuie să treacă printr-o serie de reforme pentru a adera la standarde care variază de la statul de drept la economie, deşi executivul UE a lăudat deja Ucraina pentru că a finalizat mai mult de 90% din măsurile luate până în prezent în domeniul justiţiei şi al combaterii corupţiei.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”