Unde au avut loc cele mai violente incidente din Marea Britanie și cum au izbucnit luptele de stradă

Data publicării:
O mașină a poliție incendiată în violențele izbucnite în Marea Britanie
Peste 100 de polițiști au fost răniți în incidentele violente izbucnite în mai multe orașe din Marea Britanie. Foto: Profimedia Images

Înjunghierea celor trei fete care mergeau la un curs de dans în orașul Southport din nordul Angliei a fost urmată de cele mai mari proteste violente cu care s-a confruntat Marea Britanie de mai bine de un deceniu. Revoltele izbucnite în mai multe orașe din Anglia și Irlanda de Nord au fost alimentate de știrile false care se răspândesc pe internet, de extrema dreaptă și de valul de ură îndreptat împotriva imigranților, scrie BBC. Unde au avut loc protestele cele mai violente?

Bebe King (șase ani), Elsie Dot Stancombe (șapte ani) și Alice da Silva Aguiar (nouă ani) au fost ucise pe data de 29 iulie într-un atac cu cuțitul ce a avut loc în timpul unui eveniment de yoga și dansuri cu tematica Taylor Swift. Alți opt copii și doi adulți au fost răniți.

Poliția a arestat mai târziu, în aceeași zi, un băiat de 17 ani dintr-un sat din apropiere și a spus că nu consideră că este un incident terorist.

Aproape imediat după atac, rețelele sociale s-au umplut de postări false în care se spunea că atacatorul ar fi un solicitant de azil care a venit în Marea Britanie cu barca în 2023, numele invocat fiind și el incorect.

Au apărut și speculații false privind religia suspectului despre care s-a spus că este musulman. Suspectul s-a născut în Țara Galilor având părinți din Rwanda.

După un priveghi organizat pentru victimele atacului din Southport, au început primele incidente violente în apropierea unei moschei din aceeași localitate.

Oamenii au aruncat cu cărămizi, sticle și alte obiecte înspre moschee și poliție, iar o dubiță a poliției a fost incendiată. 27 de polițiști au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Violențe la Southport, în Marea Britanie. Foto/ Profimedia Images
Violențe la Southport, în Marea Britanie. Foto: Profimedia Images

Gruparea de extremă dreapta English Defence League, implicată în revolte

Poliția spune că în incidentele violente ar fi fost implicați membri ai grupului de extremă dreapta English Defence League (EDL), care a fost desființat cu mai mulți ani în urmă.

O zi mai târziu, au izbucnit violențele și în Londra, Hartlepool și Manchester. Și mai multe proteste au avut loc în următoarea săptămână, inclusiv atacuri asupra mai multor moschei și hoteluri pentru solicitanții de azil politic.

Mai mulți influenceri din diverse grupuri au amplificat știrile false apărute în mediul online despre identitatea atacatorului, astfel că dezinformarea a ajuns la un public și mai larg, inclusiv oameni fără nicio legătură cu extrema dreaptă.

Fondatorul EDL, Tommy Robinson, aflat în vacanță în Cipru, a postat mesaje care incită la violențe pe X (fostul Twitter) pentru cei aproape un milion de urmăritori pe care îi are.

Un influencer asociat cu Robinson care postează mesaje pe X sub pseudonimul „Lord Simon” a fost printre primii oameni care au cerut să se organizeze proteste la nivel național.

Riot in Southport
Poliția a arestat 400 de persoane, dar numărul total este de așteptat să crească. Foto: Profimedia Images

Orașele în care au avut loc incidentele violente

Atacuri asupra moscheilor și hotelurilor pentru solicitanții de azil au avut loc Southport (30 iulie), Hartlepool, Machester, Londra, Aldershot (31 iulie), Liverpool, Sunderland (2 august), Blackpool, Hull, Nottingham, Bristol, Portsmouth (3 august), Middlesbrough, Roterham, Tamworth, Weymouth (4 august), Belfast, Darlington, Birmingham și Plymouth (5 august).

Până pe 8 august, se estimează că peste 100 de polițiști au fost răniți în incidentele violente. Unii dintre ei „s-au temut că nu se vor mai întoarce acasă” la familiile lor, a spus președintele Federației Poliției din Marea Britanie, Tiffany Lynch.

În câteva orașe, grupurile de protestatari violenți s-au luptat cu contra-protestatari. În Bristol, demonstrații anti-rasism au spus că au format un lanț uman în jurul unei clădiri pentru imigranți ca să îi oprească pe protestatari să pătrundă înăuntru.

Până pe data de 6 august, poliția a arestat 400 de persoane, dar numărul total este de așteptat să crească. Printre aceștia se numără copii cu vârsta de 11 ani.

Anti-Immigration Protestors Target Immigration Lawyers Across the UK in London - 7 Aug 2024
Oamenii au ieșit pe străzi în mai multe orașe din Marea Britanie pentru a demonstra împotriva extremei drepte și a violențelor. Foto: Profimedia Images

Poliția a pregătit 500 de locuri noi la închisoare pentru cei care iau parte la violențe

500 de noi locuri au fost disponibilizate în închisori pentru ca autoritățile britanice să se asigure că cei care iau parte în incidentele violente pot fi trimiși după gratii.

În zonele în care au izbucnit violențe, comunitățile au răspuns prin organizarea de operațiuni de curățenie și demonstrații de solidaritate cu cei afectați.

În Southport, zeci de localnici - încă în șoc după uciderea celor trei fete - au ieșit pe străzi cu mături și lopeți pentru a ajuta la curățenie. Meseriașii s-au oferit să muncească gratis pentru a repara zidurile avariate și pentru înlocuirea ferestrelor sparte în timpul protestelor violente.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Astronaut NASA surprinde o descoperire uimitoare în spațiu: Imagini spectaculoase de pe ISS [VIDEO]
Digi FM
Dinu Maxer, detalii neașteptate privind relația cu Nicoleta Luciu: „Ea era plecată la Miss World, m-am...
Pro FM
Eros Ramazzotti, cu fosta soție, în prima zi de școală a copiilor. Cum arată la 60 de ani artistul care...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Cu câte salarii pot cumpăra românii o mașină rulată. Cum e în alte state europene
Newsweek
Casa de Pensii anunță care pensii au fost recalculate greșit? Pensionarii, păgubiți cu 2.400 lei
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Nicole Kidman, primele declarații după moartea mamei sale: „A însemnat mai mult pentru noi decât vom putea...
UTV
The Weeknd a lansat piesa „Dancing in the Flames”. Videoclipul este filmat cu noul iPhone 16 Pro