Cuba restricționează accesul la rețele sociale și interzice publicații care ar putea „afecta prestigiul țării” – decretul 35, publicat recent în gazeta oficială a Cubei vine la o lună de la cele mai mari proteste anti-guvernmentale din ultimele decenii, relatează Reuters. Noul decret a produs indignarea cetățenilor simpli dar și a organizațiilor pentru protejarea drepturilor omului.
Noile interdicții sunt menite să prevină o nouă declanșare a protestelor, acestea crescând în intensitate cu ajutorul rețelelor sociale prin care s-a propagat informația și cu ajutorul cărora s-au organizat protestatarii.
Noul decret interzice „răspândirea de informații false, mesaje sau conținut care incită la mobilizare împotriva ordinii publice”. De asemenea, cei care „au încercat să submineze ordinea constituțională” vor fi considerați „teroriști cibernetici”.
„Decretul nostru este împotriva informațiilor false și minciunilor cibernetice”, a declarat Miguel Diaz-Canel, liderul cubanez. El spune că protestele din 11 iulie au apărut ca urmare a unei campanii online a „contrarevoluționarilor susținuți de Statele Unite”.
Analiștii cubanezi spun că măsura este orwelliană și că decretul include intenționat definiții vagi ale faptelor care constituie încălcări tocmai pentru ca el să poată fi implementat arbitrar.
Citiți și: O youtuberiță cubaneză a fost arestată chiar în timp ce dădea un interviu în direct: „Forțele statului sunt aici. Trebuie să plec”
De la apariția internetului mobil în Cuba, în urmă cu doi ani, platforme sociale precum Facebook sau Whatsapp au permis cubanezilor să se mobilizeze mai ușor.
„Cuba formalizează represiunea digitală”, spune Erika Guevara-Rosas, directoarea Amnesty America, care precizează că statul cubanez are deja monopol asupra accesului la internet, blocat și restricționat sever în timpul și după protestele din 11 iulie.
Cubanezii americani s-au folosit de rețelele sociale pentru a-i încuraja pe cubanezi să se organizeze împotriva guvernului, câțiva îndemnând chiar la acte de sabotaj împotriva autorităților.
Acum, cubanezii critică măsura chiar pe rețelele sociale, unde spun că acțiunile celor din afara țării nu ar trebui folosite ca scuză pentru a le interzice libertatea de expresie.
Noul decret al guvernului de la Havana obligă explicit furnizorii de servicii de internet să suspende serviciul pentru utilizatorii care încalcă prevederile din noul decret.
Editor : Adrian Dumitru