Platforma Telegram utilizează un algoritm care promovează conținutul extremist, arată un nou studiu împărtășit în exclusivitate cu BBC.
Raportul, realizat de organizația americană pentru drepturile civile Southern Poverty Law Center (SPLC), a constatat că funcția „canale similare”, introdusă anul trecut, recomandă canale extremiste chiar și utilizatorilor care navighează pe subiecte precum celebrități sau tehnologie.
Un profesor a arătat, de asemenea, pentru BBC Panorama cum a găsit în câteva momente pe Telegram o persoană care s-a oferit să expedieze o mitralieră Uzi în Regatul Unit pentru 850 de lire sterline.
Telegram afirmă că utilizatorilor „le este prezentat doar conținutul cu care au ales să se implice” și că elimină zilnic milioane de elemente de conținut dăunător.
Fondatorul companiei, miliardarul rus Pavel Durov, face obiectul unei anchete oficiale în Franța, fiind acuzat că nu a oprit infracționalitatea pe platforma sa. Acesta a negat acuzațiile.
Cunoscută mai ales ca o aplicație de mesagerie cu funcționalități pentru confidențialitate, Telegram permite, de asemenea, celor aproape un miliard de utilizatori ai săi să creeze canale prin care pot difuza mesaje și videoclipuri către un public de până la 200.000 de persoane în același timp.
Cercetătorii SPLC au analizat 28.000 dintre aceste canale Telegram pentru raportul lor „Recomandările toxice ale Telegram” .
Aceștia au constatat că utilizatorilor care navigau pe subiecte banale li se recomanda conținut extremist - în timp ce, la rândul lor, utilizatorii care căutau o formă de conținut cum ar fi conspirațiile antiguvernamentale erau împinși către alte ideologii extremiste, cum ar fi antisemitismul sau naționalismul alb.
Cercetătoarea principală Megan Squire a demonstrat cum funcționează algoritmul căutând "Donald Trump" pe un cont Telegram nou înființat.
Imediat în recomandările de „canale similare” au apărut mai multe exemple de canale care promovau conspirația Q-Anon, care susține fără nicio dovadă că Trump duce un război secret împotriva „elitei pedofile adoratoare a Satanei” din guvern, afaceri și mass-media.
O altă căutare a „Revoltele din UK” arăta un meme despre Adolf Hitler ca prim rezultat, urmat de sugestii pentru o serie de canale conduse de grupuri violente de extremă dreapta.
„Unele dintre aceste grupuri sunt destul de active. Nu ești doar pe Telegram și primești meme-uri, ci ești trimis la evenimente reale. Au evenimente pe teren, la care participă oameni”, a declarat Squire.
În orele care au urmat atacului cu cuțitul din Southport în august, care a provocat revolte, utilizatori Telegram au postat unele dintre primele apeluri la protest, împreună cu afirmații false potrivit cărora atacatorul suspectat era solicitant de azil.
Megan Squire a declarat pentru BBC Panorama că cercetarea a arătat că Telegram a devenit o „amenințare digitală”.
„Pe o scară de la 1 la 10, Telegram aș spune că este un 11. Distribuie cantități enorme de conținut infracțional, conținut extremist. În opinia mea, este extrem de periculoasă”, a spus ea.
Un denunțător care a făcut parte din cercul interior al Telegram timp de șase ani, Elies Campo, a declarat pentru Panorama că l-a chestionat pe Pavel Durov cu privire la materialele extremiste în 2021.
„Poziția lui a fost că nu depinde de o platformă ca noi să decidă cine ar trebui să vorbească. A fost clar că nu a vrut să dedice mai multe resurse pentru asta”, a spus Campo. „Cred că dacă ar putea alege, ar alege mai degrabă o poziție în care nu trebuie să modereze nimic”.
Profesorul David Maimon de la Georgia State University, care a petrecut șase ani studiind conținutul ilegal de pe Telegram, a declarat că există zeci de mii de canale care oferă orice, de la instrumente pentru escroci la arme.
"Telegram este cu siguranță una dintre cele mai importante platforme pe care infractorii le folosesc acum pentru infracțiuni", a spus el.
El a arătat la Panorama cum, la câteva momente după ce a postat un mesaj în care spunea că are nevoie de "un Uzi și o pușcă", un vânzător a postat o fotografie a unui Uzi și a spus că îl poate "trimite rapid" la adresa postului din Belfast în două sau trei zile.
Autoritățile franceze l-au acuzat pe Pavel Durov de complicitate la trafic de droguri, crimă organizată și partajarea de imagini cu abuzuri asupra copiilor pe Telegram. Acesta se află în prezent în stare de libertate pe cauțiune și nu are voie să părăsească Franța.
Telegram afirmă că ia foarte în serios conținutul extremist și ilegal, iar echipele sale de moderare iar AI elimină milioane de cazuri de conținut dăunător în fiecare zi.
Platforma transmite că utilizatorii primesc doar conținutul la care s-au abonat - deoarece Telegram nu „injectează sau promovează conținut”.
„Funcția «sugestii de canale» prezintă doar canale cu același subiect ca cele pe care un utilizator le urmărește deja. Această abordare asigură faptul că utilizatorilor le este prezentat doar conținutul cu care au ales să se implice. Acest lucru este complet diferit de modul în care alte platforme fac sugestii”, a declarat compania.
Telegram a precizat că „nu amplifică conținutul, ci arată sugestii bazate pe subiecte legate de alegerile utilizatorilor”.
Editor : A.C.