Cei mai mai vulnerabili oameni din Coreea de Nord se confruntă cu spectrul foametei, după ce țara a devenit și mai izolată din cauza pandemiei COVID-19. În aceste condiții, sancțiunile ONU impuse pentru programele nucleare ale Coreei de Nord ar trebui ușurate, a spus un expert ONU privind drepturile omului, într-un raport conultat de Reuters.
Situația umanitară care se înrăutățește s-ar putea transforma într-o criză și coincide cu o „apatie” globală în ceea ce privește situația locuitorilor Coreei de Nord, a spus Tomas Ojea Quintana, raportor special al ONU pentru drepturile omului în Republica Populară Democrată Coreeană.
„Sancțiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU ar trebui revizuite și ușurate atunci când este necesar, atât pentru a facilita asistența umanitară, cât și pentru a salva vieți și pentru a permite promovarea dreptului la un nivel de viață adecvat al cetățenilor obișnuiți”, a spus el într-un raport care va fi prezentat pe 22 octombrie.
Coreea de Nord nu recunoaște mandatul lui Ojea Quintana și nici nu cooperează cu acesta, iar biroul său de la Geneva nu a răspuns la solicitarea Reuters pentru comentarii.
Liderul nord coreean Kim Jong Un a declarat în luna iunie că situația alimentară este „tensionată” în țară, din cauza dezastrelor naturale de anul trecut, și a recunoscut că cetățenii au făcut sacrificii în timpul pandemiei. Totuși, în aprilie, oficialii nord-coreeni au criticat un raport al ONU privind malnutriția copiilor din țară, spunând că e „o minciună crasă”.
Coreea de Nord nu a raportat niciun caz COVID-19 și a impus măsuri stricte, inclusiv închiderea frontierelor și restricționarea călătorilor în țară. Însă mulți nord-coreeni care se bazează pe activități comerciale la granița cu China și-au pierdut veniturile, iar acest lucru a fost agravat de impactul sancțiunilor, a spus Ojea Quintana.
„Accesul oamenilor la alimente este o îngrijorare serioasă, iar cei mai vulnerabili, copii și vârstnici, sunt expuși riscului de să moară de foame”, a spus el, adăugând că nord-coreenii „nu ar trebui să aleagă între teama de foamete și frica de COVID-19”.
„Medicamentele esențiale și produsele medicale sunt în cantitate redusă, iar prețurile au crescut de mai multe ori, întrucât aceste produse nu mai vin din China, iar organizațiile umanitare nu au putut să aducă medicamente și alte bunuri”, se arată în raport.
„Situația umanitară se înrăutățește și se poate transforma într-o criză, care trebuie evitată”, a spus el.
Editor : M.B.